Srbi iz regiona obišli su danas "Mali Zejtinlik"

Predstavnici udruženja Srba iz regiona danas su posjetili Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu, gdje je služen parastos, a na centralni krst položeni su vijenac i cvijeće.

Republika Srpska 08.10.2016 | 18:40
Srbi iz regiona obišli su danas "Mali Zejtinlik"
Savjetnik premijera Srbije za regionalnu saradnju i vjere Vladimir Božović poklonio se stradalima u ime premijera i Vlade Srbije.

On je istakao da su ovi borci dali najvrijednije što su imali - život za slobodu i otadžbinu.

Prema njegovim riječima, na ovakvim mjestima treba da se Srbi okupljaju, da mlade generacije ovdje dolaze i da ovo budu primjeri čojstva, junaštva i putokaz života.

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Danko Vučetić rekao je da je ovo groblje izgrađeno po ugledu na srpsko groblje "Zejtinlik" u Solunu, a po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja.On je naveo da groblje predstavlja istorijski memorijalni kompleks iz odbrambeno-otadžbinskog rata u Republici Srpskoj od 1992. do 1995. godine, a nastalo je egzodusom sarajevskih Srba poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine.

Prema njegovim riječima, većina sarajevskih Srba, koja je izgubila najmilije članove porodice odlučila je da prenese zemne ostatke poginulih boraca i sahrani ih na Sokocu.

Vučetić je rekao da je od 1996. godine, kada se počeo izgrađivati memorijalni kompleks, ovdje sahranjeno 970 poginulih boraca sa prostora sarajevsko-romanijske regije, čiji je prosjek starosti bio 37 godina.

Prema njegovim riječima, u Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu sahranjene su dvije najmlađe žrtve koje su imale po 15 godina, 36 porodica je sahranilo po dva sina, dok su četiri porodice sahranile po tri sina.

"Ima slučajeva gdje su sahranjeni otac i dva sina, jedna porodica otac, majka i dva sina, kao i jedna djevojčica od devet godina koja je silovana, ovdje je sahranjena", naveo je Vučetić.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

4C

09.10.2016 12:56

Slava palim herojima. Daj Boze da se Srbi sloze i umnoze i da vise vodimo racuna jedni o drugima.

ODGOVORITE