Српска одолијева свим изазовима

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у Вашингтону да се све земље региона, па тако и Република Српска, суочавају са одређеним изазовима у области финансија, али да се у Српској, без обзира на то, обезбјеђује редовност плата и пензија и реализују велике инвестиције.

Република Српска 08.10.2016 | 11:38
Српска одолијева свим изазовима
Она је навела да Влада Република Српска има спремне мјере којима ће бити очувана фискална и финансијска стабилност, а које су до сада успјешно реализоване у складу са Реформском агендом и Акционим планом, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Она је на Годишњој скупштини Свјетске банке и Међународног монетарног фонда /ММФ/ подсјетила да је Влада Српске, уводећи трезорски начин исплате пензија из буџета, повукла храбар потез на основу којег су пензионери, као најосјетљивија категорија становништва у Српској, сада буџетски корисници број један.

Цвијановићева је нагласила да ће један од великих задатака Владе Републике Српске и контролних органа бити борба против сиве економије и рада на црно.

На пленарној скупштини је истакнуто да се свјетска економија суочава са много изазова, те да препоруке ММФ-а остају непромијењене, европским земљама и даље се даје подршка да акценат ставе на консолидацију финансијског сектора и провођење структуралних реформи.

Цвијановићева и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, након пленарне сједнице, одржаће у Вашингтону низ састанака са највишим представницима ММФ-а и Свјетске банке.

ММФ у својој редовној прогнози привредног раста предвиђа прилично динамичан развој држава Балкана.

За све државе из најближег окружења, које се убрајају у земље у развоју, ММФ предвиђа просјечни привредни раст у 2016. години од 3,3 одсто, у наредној, 2017. години 3,1 одсто, а у 2021. години раст од 3,2 одсто, наводи се у саопштењу.

Сличне прогнозе привредног раста БиХ, као и држава из најближег окружења, предвиђа и Свјетска банка, наводи се у саопштењу.

Према пројекцији ММФ-а, БиХ је сврстана у горњи дио табеле по висини привредног развоја, одмах иза водеће Црне Горе и другопласиране Румуније, што значи да ће привредни раст у БиХ бити изнад регионалног просјека.

БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ПОСАВАЦ

08.10.2016 10:26

Није ми јасно.По свим мјерилима смо најсиромаснији и најјаднији, само по критерију ММФ-а водеци.Ваљда има јос ресурса у РС које ММФ треба опљацкати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор

08.10.2016 10:46

Па они су толико узели кредита од њих,да би најбоље било да БиХ промјени име у ММФ,јер је њихово власниство.Они се хвале кад добију кредит,а народ то схвата као да је поклоњен новац,кад би знали по којим условима добијају кредите,мислим да би изврсили колективно самоубиство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

08.10.2016 11:36

Дуг је зао друг. Видеце то убрзо и градјани РС који зиве на рацун своје дјеца који це морати дуг да врате. Са кредитима који се подизу по неповољним условима код Свјетске банке и ММФ са тиме се тренутно купује социјални мир који се мозе обезбједути само запосљавањем становниства кроз јавне радове!

Name

yугословен

08.10.2016 13:22

ВЕЛЕСИЛА РС ЈЕ НАЈАЦА НА ПЛАНЕТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупетање неограницено

08.10.2016 14:29

Чуј ње и ми као држава на балкану.А све сто добију морају прво молит Бакира да потписе.У име БиХ се прича ,БиХ добија кредите а ви се ту питате колко и ја.

Name

Хахахахах

09.10.2016 06:33

Моју дјецу нееће задуживат, отишли су вани....

Name

x%

09.10.2016 15:24

Ма запрдим ти кроз цизмицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо

09.10.2016 16:08

Коме прица зељка у васингтону о РС као дрзави.Њу нико ни не слуса.Али зато србима у РС-у соли памет.

ОДГОВОРИТЕ