Srpska odolijeva svim izazovima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u Vašingtonu da se sve zemlje regiona, pa tako i Republika Srpska, suočavaju sa određenim izazovima u oblasti finansija, ali da se u Srpskoj, bez obzira na to, obezbjeđuje redovnost plata i penzija i realizuju velike investicije.

Republika Srpska 08.10.2016 | 11:38
Srpska odolijeva svim izazovima
Ona je navela da Vlada Republika Srpska ima spremne mjere kojima će biti očuvana fiskalna i finansijska stabilnost, a koje su do sada uspješno realizovane u skladu sa Reformskom agendom i Akcionim planom, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Ona je na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ podsjetila da je Vlada Srpske, uvodeći trezorski način isplate penzija iz budžeta, povukla hrabar potez na osnovu kojeg su penzioneri, kao najosjetljivija kategorija stanovništva u Srpskoj, sada budžetski korisnici broj jedan.

Cvijanovićeva je naglasila da će jedan od velikih zadataka Vlade Republike Srpske i kontrolnih organa biti borba protiv sive ekonomije i rada na crno.

Na plenarnoj skupštini je istaknuto da se svjetska ekonomija suočava sa mnogo izazova, te da preporuke MMF-a ostaju nepromijenjene, evropskim zemljama i dalje se daje podrška da akcenat stave na konsolidaciju finansijskog sektora i provođenje strukturalnih reformi.

Cvijanovićeva i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, nakon plenarne sjednice, održaće u Vašingtonu niz sastanaka sa najvišim predstavnicima MMF-a i Svjetske banke.

MMF u svojoj redovnoj prognozi privrednog rasta predviđa prilično dinamičan razvoj država Balkana.

Za sve države iz najbližeg okruženja, koje se ubrajaju u zemlje u razvoju, MMF predviđa prosječni privredni rast u 2016. godini od 3,3 odsto, u narednoj, 2017. godini 3,1 odsto, a u 2021. godini rast od 3,2 odsto, navodi se u saopštenju.

Slične prognoze privrednog rasta BiH, kao i država iz najbližeg okruženja, predviđa i Svjetska banka, navodi se u saopštenju.

Prema projekciji MMF-a, BiH je svrstana u gornji dio tabele po visini privrednog razvoja, odmah iza vodeće Crne Gore i drugoplasirane Rumunije, što znači da će privredni rast u BiH biti iznad regionalnog prosjeka.

BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

POSAVAC

08.10.2016 10:26

Nije mi jasno.Po svim mjerilima smo najsiromasniji i najjadniji, samo po kriteriju MMF-a vodeci.Valjda ima jos resursa u RS koje MMF treba opljackati.

ODGOVORITE
Name

Major

08.10.2016 10:46

Pa oni su toliko uzeli kredita od njih,da bi najbolje bilo da BiH promjeni ime u MMF,jer je njihovo vlasnistvo.Oni se hvale kad dobiju kredit,a narod to shvata kao da je poklonjen novac,kad bi znali po kojim uslovima dobijaju kredite,mislim da bi izvrsili kolektivno samoubistvo.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO MIKIC

08.10.2016 11:36

Dug je zao drug. Videce to ubrzo i gradjani RS koji zive na racun svoje djeca koji ce morati dug da vrate. Sa kreditima koji se podizu po nepovoljnim uslovima kod Svjetske banke i MMF sa time se trenutno kupuje socijalni mir koji se moze obezbjeduti samo zaposljavanjem stanovnistva kroz javne radove!

Name

yugosloven

08.10.2016 13:22

VELESILA RS JE NAJACA NA PLANETI

ODGOVORITE
Name

Lupetanje neograniceno

08.10.2016 14:29

Čuj nje i mi kao država na balkanu.A sve sto dobiju moraju prvo molit Bakira da potpise.U ime BiH se priča ,BiH dobija kredite a vi se tu pitate kolko i ja.

Name

Hahahahah

09.10.2016 06:33

Moju djecu neeće zaduživat, otišli su vani....

Name

x%

09.10.2016 15:24

Ma zaprdim ti kroz cizmicu.

ODGOVORITE
Name

vlado

09.10.2016 16:08

Kome prica zeljka u vasingtonu o RS kao drzavi.Nju niko ni ne slusa.Ali zato srbima u RS-u soli pamet.

ODGOVORITE