„Електропривреда Српске“ у губитку 159 милиона КМ

Мјешовити холдинг „Електропривреда Републике Српске“ у финансијском извјештају за прошлу годину навео је да је губитак предузећа на крају прошле године износио 45,8 милиона марака, док је независна реизорска кућа утврдила да је тај губитак, због неадекватне исправке потраживања, далеко већи и да је премашио 159 милиона марака, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 08.10.2016 | 09:46
„Електропривреда Српске“ у губитку 159 милиона КМ
Независна ревизорска кућа „Делоитте“ дала је „Електропривреди РС“ мишљење са резервом и упозорила да би због недостатка обртне имовине предузеће могло доћи у ситуацију да не може у року извршавати доспјеле обавезе.

Ревизори су указали да је МХ „Електропривреда“ лани пословне приходе приказала већим за 21,3 милиона КМ него што заиста јесу те тиме нето губитак исказала мањим за тај износ.

Такође, навели су и да је руководство „Електропривреде“ извршило обезврјеђење свих потраживања за која сматра да постоји вјероватноћа да неће бити наплаћена, али су нагласили да та исправка није адекватно извршена те да је по том основу нето губитак исказан мањим за 89,7 милиона марака.

Дугорочно репрограмирана потраживања „Електропривреде“ од купаца износе 22,3 милиона КМ, а потраживања од купаца по основу испоручене струје, услуга и затезних камата на крају 2015. су износила 210,8 милиона КМ.

„Руководство холдинга је извршило обезвријеђење за сва потраживања за која сматра да постоји вјероватноћа да неће бити наплаћена. Међутим, нисмо се могли увјерити у адекватност извршене исправке вриједности и сагласно томе сматрамо да није извршена адекватна исправка вриједности дугорочно репрограмираних потраживања за додатних 21,5 милиона КМ, односно за потраживања за струју и камате за додатних 68,2 милиона КМ. У складу са тим, трошкови исправке вриједности и нето губитак за 2015. годину су мање исказани за 89,7 милиона КМ“, наведено је у ревизорском извјештају.



Ревизори су истакли и да је „Електропривреди“ у Банци Српске блокирано 12,8 милиона КМ дугорочних и краткорочних депозита.

„Руководство холдинга је извршило обезврјеђење дијела дугорочно и краткорочно орочених депозита код ове банке. Обезврјеђење није извршило само једно зависно предузеће, па је због тога нето губитак текуће године исказан мање за 2,5 милиона КМ“, додаје се у извјештају.

Истиче се да је у консолидованом билансу успјеха исказан нето губитак холдинга од 45,8 милиона КМ, док су краткорочне обавезе друшвта биле мање од његове обртне имовине за 216,4 милиона КМ.

„Међутим, узимајући у обзир корекције обртне имовине које би било неопходно извршити у консолидованим финансијским извјештајима за 2015. годину, а које су наведене у основама за мишљење са резервом, недостатак обртне имовине је значајно већи и може утицати на то да холдинг не буде у могућности да измирује доспјеле текуће обавезе у року доспијећа“, истакнуто је у извјештају.



Поред тога, нето готовина предузећа је на крају прошле године била самњена за 26,7 милиона КМ у односу на годину раније.

Међутим, руководство „Електропривреде“ очекује да ће тешкоће у пословању бити превазиђене наводећи да је планом пословања предвиђено повећање прихода, побољшање наплате доспјелих потраживања, као и принудне наплате који ће побољшати ликвидност предузећа.

Ревизори су упозорили и да се холиднг и његова зависна предузећа повремено јављају као тужене стране у судским споровима, а укупна вриједност тих спорова износи 1,6 милијарди КМ без евентуалних затезних камата.

Најзначајнија је тужба „Електрогосподарства Словеније“ које од зависног предузећа РиТЕ „Угљевик“ тражи накнаду штете у износу од 1,48 милијарди КМ.

У извјештају је наведено и да су дистрибутивни губици електричне енергије у 2015. години на нивоу холдинга износили 11,68 одсто од преузете електричне енергије са преносне мреже. Ови губици су смањени у односу на годину раније када су износили 12,05 одсто.



Вршилац дужности извршног директора за економско финансијске послове „Електропривреде РС“ Благоје Шупић каже за ЦАПИТАЛ да је ово предузеће лани имало трошак од 24 милиона КМ само по основу обавезе за Фонд солидарности што је највише утицало на губитак предузећа.

„Када је у питању губитак од 46 милиона КМ који смо ми исказали, поред Фонда, на негативан резултат је утицала исправка потраживања од Банке Српске која је у ликвидацији, а по том основу је исправљено сигурно око четири или пет милиона КМ. Такође, значајан дио – око седам или осам милиона односи се на исправке по тужбама против РиТЕ „Угљевик“, нагласио је Шупић.

Када су у питању замјерке ревизора које се односе на неисказан далеко већи губитак, Шупић каже да се то односи на потраживања која су стара 20 година и која би у складу са рачуноводственим стандрардима требала да буду исправљена, а нису.

„Наш губитак у прошлој години је био је 46 милиона. Сва потраживања која су старија од годину дана, у складу са рачуноводственим стандардима, треба да се исправе и да представљају губитак текућег периода. У овом случају то су потраживања која се акумулирају уназад 20 година и маса тога је наплатива. Нико не може да каже да та потраживања неће бити наплаћена, овдје се ради само о рачуноводственом стандарду који је превише крут за „Електропривреду РС“, нагласио је Шупић.

Он је истакао и да „Електропривреда РС“ очекује позитиван резултат у овој години.

Извор: Цапитал.ба
Фото: Цапитал.ба

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Психо-Аналитчар

08.10.2016 07:53

Надокнада губитака која износи преко 500 милиона КМ, ће се вјероватно вршити поскупљењем струје, што је већ извјесно кроз замрше показатеље на рачунима које примамо...врло је тешко , готово немогуће установити системску пљачку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хи

08.10.2016 10:20

И те како је лако установити систематску пљачку,ако ко жели и хоће.Хајмо само од ревизије учинака и так даље.

Name

Драган

08.10.2016 23:05

Не дају домаћи политичари, али и странци, да се утврди ко је крив и да тај плати штету.

Name

киза

08.10.2016 07:55

Где је Ковацевиц умесао своје прсте после њега је остало наравно ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хилтовка

08.10.2016 10:17

Нема те политике и интереса који може да натјерати једну странку, односно једну Владу , односно предсједника, да најнестручније и најнекомпетентније људе ставља на чело највећих система!!!!!Бити министар је и мање зло, премда је зло у репрзентативном смислу, али стављати недовршене менаџере на чело система од којег зависи будућност народа је подругљиво!!!!

Name

референдум

08.10.2016 08:08

Ма опалити референдум да се не врацају дугови, ко грци и била ствар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајони

08.10.2016 08:10

Кад политичари из Снсда запошљавају своју дјецу и фамилију у Електропреносу а избегавају Електропривреду ,сигурно знају шта је добро а шта иде у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жаба

08.10.2016 08:14

Избори прошли, власт је утврђена, сада из дубине гдје обитава талог ове земље испливавају гов*а на површину. Вулићева пресуда, губитак ЕПРС. У понедељак ће НСРС да спроведе захтјев Уставног суда БиХ. Још већи комади тек долазе. Народ је већ, као жаба, скухан. (Како скухати живу жабу? Ако је убациш у врућу воду она ће да искочи. Ако је ставиш у хладну па воду полако загријаваш, жаба неће примјетити и биће скухана.)

ОДГОВОРИТЕ
Name

тзхц

08.10.2016 08:57

Има ли иста у РС-у да није грохнуло?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

08.10.2016 09:10

Додик М & ЦО

Name

мајор

08.10.2016 09:27

Зато је ова Радојцицева отисла у Електропренос,јер рацуна све је сигурније на дрзавном нивоу.Ентитети као ентитети,Али ста има везе,нака народ зиви и ради за референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вота бурегдзија

08.10.2016 12:22

Јео је код мене бурек док се није нахапо лопингер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свајцарски сат

08.10.2016 14:44

Није тацан податак да дугује 159 милиона. Молим вас да будете прецизнији 161.666.352,14 КМ. Плус минут 10% горе доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје

08.10.2016 17:02

Под хитно треба замијенити Жељка Ковачевића и поставити га на друго радно мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

09.10.2016 06:32

У губитку Електро привреда,а наслиједили ресурсе и нису нити један озбиљан капацитет изградили,имају огроман број запослених а мањак радника,инвестиције и инвестиционо и редовно одрзавање им раде приватне компаније, а некад су са висеструко мање радника све то радили радници електропривреде и цак обављали послове на услугама трецим лицима.Некад су губици били 8 посто данас тридесет и пеглају се фиктивним фактурама непостојеце потросње потросацима. Све у свему класицни криминал који као и све остало органи Републике Српске не санкционису.Класицан примјер како се урусава Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ