„Elektroprivreda Srpske“ u gubitku 159 miliona KM

Mješoviti holding „Elektroprivreda Republike Srpske“ u finansijskom izvještaju za prošlu godinu naveo je da je gubitak preduzeća na kraju prošle godine iznosio 45,8 miliona maraka, dok je nezavisna reizorska kuća utvrdila da je taj gubitak, zbog neadekvatne ispravke potraživanja, daleko veći i da je premašio 159 miliona maraka, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 08.10.2016 | 09:46
„Elektroprivreda Srpske“ u gubitku 159 miliona KM
Nezavisna revizorska kuća „Deloitte“ dala je „Elektroprivredi RS“ mišljenje sa rezervom i upozorila da bi zbog nedostatka obrtne imovine preduzeće moglo doći u situaciju da ne može u roku izvršavati dospjele obaveze.

Revizori su ukazali da je MH „Elektroprivreda“ lani poslovne prihode prikazala većim za 21,3 miliona KM nego što zaista jesu te time neto gubitak iskazala manjim za taj iznos.

Takođe, naveli su i da je rukovodstvo „Elektroprivrede“ izvršilo obezvrjeđenje svih potraživanja za koja smatra da postoji vjerovatnoća da neće biti naplaćena, ali su naglasili da ta ispravka nije adekvatno izvršena te da je po tom osnovu neto gubitak iskazan manjim za 89,7 miliona maraka.

Dugoročno reprogramirana potraživanja „Elektroprivrede“ od kupaca iznose 22,3 miliona KM, a potraživanja od kupaca po osnovu isporučene struje, usluga i zateznih kamata na kraju 2015. su iznosila 210,8 miliona KM.

„Rukovodstvo holdinga je izvršilo obezvrijeđenje za sva potraživanja za koja smatra da postoji vjerovatnoća da neće biti naplaćena. Međutim, nismo se mogli uvjeriti u adekvatnost izvršene ispravke vrijednosti i saglasno tome smatramo da nije izvršena adekvatna ispravka vrijednosti dugoročno reprogramiranih potraživanja za dodatnih 21,5 miliona KM, odnosno za potraživanja za struju i kamate za dodatnih 68,2 miliona KM. U skladu sa tim, troškovi ispravke vrijednosti i neto gubitak za 2015. godinu su manje iskazani za 89,7 miliona KM“, navedeno je u revizorskom izvještaju.Revizori su istakli i da je „Elektroprivredi“ u Banci Srpske blokirano 12,8 miliona KM dugoročnih i kratkoročnih depozita.

„Rukovodstvo holdinga je izvršilo obezvrjeđenje dijela dugoročno i kratkoročno oročenih depozita kod ove banke. Obezvrjeđenje nije izvršilo samo jedno zavisno preduzeće, pa je zbog toga neto gubitak tekuće godine iskazan manje za 2,5 miliona KM“, dodaje se u izvještaju.

Ističe se da je u konsolidovanom bilansu uspjeha iskazan neto gubitak holdinga od 45,8 miliona KM, dok su kratkoročne obaveze drušvta bile manje od njegove obrtne imovine za 216,4 miliona KM.

„Međutim, uzimajući u obzir korekcije obrtne imovine koje bi bilo neophodno izvršiti u konsolidovanim finansijskim izvještajima za 2015. godinu, a koje su navedene u osnovama za mišljenje sa rezervom, nedostatak obrtne imovine je značajno veći i može uticati na to da holding ne bude u mogućnosti da izmiruje dospjele tekuće obaveze u roku dospijeća“, istaknuto je u izvještaju.Pored toga, neto gotovina preduzeća je na kraju prošle godine bila samnjena za 26,7 miliona KM u odnosu na godinu ranije.

Međutim, rukovodstvo „Elektroprivrede“ očekuje da će teškoće u poslovanju biti prevaziđene navodeći da je planom poslovanja predviđeno povećanje prihoda, poboljšanje naplate dospjelih potraživanja, kao i prinudne naplate koji će poboljšati likvidnost preduzeća.

Revizori su upozorili i da se holidng i njegova zavisna preduzeća povremeno javljaju kao tužene strane u sudskim sporovima, a ukupna vrijednost tih sporova iznosi 1,6 milijardi KM bez eventualnih zateznih kamata.

Najznačajnija je tužba „Elektrogospodarstva Slovenije“ koje od zavisnog preduzeća RiTE „Ugljevik“ traži naknadu štete u iznosu od 1,48 milijardi KM.

U izvještaju je navedeno i da su distributivni gubici električne energije u 2015. godini na nivou holdinga iznosili 11,68 odsto od preuzete električne energije sa prenosne mreže. Ovi gubici su smanjeni u odnosu na godinu ranije kada su iznosili 12,05 odsto.Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko finansijske poslove „Elektroprivrede RS“ Blagoje Šupić kaže za CAPITAL da je ovo preduzeće lani imalo trošak od 24 miliona KM samo po osnovu obaveze za Fond solidarnosti što je najviše uticalo na gubitak preduzeća.

„Kada je u pitanju gubitak od 46 miliona KM koji smo mi iskazali, pored Fonda, na negativan rezultat je uticala ispravka potraživanja od Banke Srpske koja je u likvidaciji, a po tom osnovu je ispravljeno sigurno oko četiri ili pet miliona KM. Takođe, značajan dio – oko sedam ili osam miliona odnosi se na ispravke po tužbama protiv RiTE „Ugljevik“, naglasio je Šupić.

Kada su u pitanju zamjerke revizora koje se odnose na neiskazan daleko veći gubitak, Šupić kaže da se to odnosi na potraživanja koja su stara 20 godina i koja bi u skladu sa računovodstvenim standrardima trebala da budu ispravljena, a nisu.

„Naš gubitak u prošloj godini je bio je 46 miliona. Sva potraživanja koja su starija od godinu dana, u skladu sa računovodstvenim standardima, treba da se isprave i da predstavljaju gubitak tekućeg perioda. U ovom slučaju to su potraživanja koja se akumuliraju unazad 20 godina i masa toga je naplativa. Niko ne može da kaže da ta potraživanja neće biti naplaćena, ovdje se radi samo o računovodstvenom standardu koji je previše krut za „Elektroprivredu RS“, naglasio je Šupić.

On je istakao i da „Elektroprivreda RS“ očekuje pozitivan rezultat u ovoj godini.

Izvor: Capital.ba
Foto: Capital.ba

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Psiho-Analitčar

08.10.2016 09:53

Nadoknada gubitaka koja iznosi preko 500 miliona KM, će se vjerovatno vršiti poskupljenjem struje, što je već izvjesno kroz zamrše pokazatelje na računima koje primamo...vrlo je teško , gotovo nemoguće ustanoviti sistemsku pljačku...

ODGOVORITE
Name

Hi

08.10.2016 12:20

I te kako je lako ustanoviti sistematsku pljačku,ako ko želi i hoće.Hajmo samo od revizije učinaka i tak dalje.

Name

Dragan

09.10.2016 01:05

Ne daju domaći političari, ali i stranci, da se utvrdi ko je kriv i da taj plati štetu.

Name

kiza

08.10.2016 09:55

Gde je Kovacevic umesao svoje prste posle njega je ostalo naravno nista

ODGOVORITE
Name

Hiltovka

08.10.2016 12:17

Nema te politike i interesa koji može da natjerati jednu stranku, odnosno jednu Vladu , odnosno predsjednika, da najnestručnije i najnekompetentnije ljude stavlja na čelo najvećih sistema!!!!!Biti ministar je i manje zlo, premda je zlo u reprzentativnom smislu, ali stavljati nedovršene menadžere na čelo sistema od kojeg zavisi budućnost naroda je podrugljivo!!!!

Name

referendum

08.10.2016 10:08

Ma opaliti referendum da se ne vracaju dugovi, ko grci i bila stvar

ODGOVORITE
Name

Bajoni

08.10.2016 10:10

Kad političari iz Snsda zapošljavaju svoju djecu i familiju u Elektroprenosu a izbegavaju Elektroprivredu ,sigurno znaju šta je dobro a šta ide u propast.

ODGOVORITE
Name

Žaba

08.10.2016 10:14

Izbori prošli, vlast je utvrđena, sada iz dubine gdje obitava talog ove zemlje isplivavaju gov*a na površinu. Vulićeva presuda, gubitak EPRS. U ponedeljak će NSRS da sprovede zahtjev Ustavnog suda BiH. Još veći komadi tek dolaze. Narod je već, kao žaba, skuhan. (Kako skuhati živu žabu? Ako je ubaciš u vruću vodu ona će da iskoči. Ako je staviš u hladnu pa vodu polako zagrijavaš, žaba neće primjetiti i biće skuhana.)

ODGOVORITE
Name

tzhc

08.10.2016 10:57

Ima li ista u RS-u da nije grohnulo?

ODGOVORITE
Name

Ima

08.10.2016 11:10

Dodik M & CO

Name

major

08.10.2016 11:27

Zato je ova Radojciceva otisla u Elektroprenos,jer racuna sve je sigurnije na drzavnom nivou.Entiteti kao entiteti,Ali sta ima veze,naka narod zivi i radi za referendum

ODGOVORITE
Name

Vota buregdzija

08.10.2016 14:22

Jeo je kod mene burek dok se nije nahapo lopinger.

ODGOVORITE
Name

svajcarski sat

08.10.2016 16:44

Nije tacan podatak da duguje 159 miliona. Molim vas da budete precizniji 161.666.352,14 KM. Plus minut 10% gore dole.

ODGOVORITE
Name

Миливоје

08.10.2016 19:02

Под хитно треба замијенити Жељка Ковачевића и поставити га на друго радно мјесто.

ODGOVORITE
Name

Osvit

09.10.2016 08:32

U gubitku Elektro privreda,a naslijedili resurse i nisu niti jedan ozbiljan kapacitet izgradili,imaju ogroman broj zaposlenih a manjak radnika,investicije i investiciono i redovno odrzavanje im rade privatne kompanije, a nekad su sa visestruko manje radnika sve to radili radnici elektroprivrede i cak obavljali poslove na uslugama trecim licima.Nekad su gubici bili 8 posto danas trideset i peglaju se fiktivnim fakturama nepostojece potrosnje potrosacima. Sve u svemu klasicni kriminal koji kao i sve ostalo organi Republike Srpske ne sankcionisu.Klasican primjer kako se urusava Republika Srpska.

ODGOVORITE