Тијесне изборне побједе у Српској

Победа Миће Мићића над Златком Максимовићем у трци за градоначелника Бијељине са само 321 гласом разлике, или 0,52 одсто, ипак није најмања разлика која је забележена на изборима у Републици Српској.

Босна и Херцеговина 08.10.2016 | 07:44
Тијесне изборне побједе у Српској
Многи су заборавили да је пре четири године била још жешћа борба за начелника општине Котор Варош. Уз много неизвесности тада је победио Далибор Вучановић из СНСД. Према службеним подацима Централне изборне комисије БиХ, Вучановић је за само 0,29 одсто гласова изашлих бирача надвисио Мирослава Малијевића, тадашњег кандидата ПДП.

Од пре шест година резултатска неизвесност постала је саставни део општих избора у Српској. Кандидат СНСД за члана Председништва БиХ Небојша Радмановић је 2010. са само 1,61 одсто гласова разлике победио Младена Иванића. Радмановић је освојио 295.629 гласова, а његов противкандидат 285.851.

Минимална разлика се поновила и 2014. на следећим изборима за члана Председништва БиХ, само што је тада Иванић изашао као победник. Он је са 1,062 одсто гласова разлике надмашио Жељку Цвијановић, која је касније поново добила место председника Владе Српске. За Иванића је гласало 317.799 грађана РС, а за кандидаткињу СНСДС-ДНС-СП 310.867.

И док је Иванић 2010. поприлично лако поднео неуспех, СНСД до сада није преболео пораз из 2014, оспоравајући легитимитет српском члану Председништва БиХ. Најгласнији је председник СНСД Милорад Додик, који већ годинама замера Иванићу да је победио само захваљујући гласовима Бошњака, док истовремено није видео ништа лоше у тадашњим хрватским гласовима за Цвијановићеву.

"Драган Човић ће више бити члан Председништва БиХ из Републике Српске него Младен Иванић", Додикова је изјава која се највише памти.

Истовремено, Додик је неприкосновени председник Српске, мада на изборима 2014. и није био баш тако убедљив против кандидата СДС Огњена Тадића. Додик је добио 303.496 гласова, а Тадић 296.021, што је на оволики број гласова разлика од само 1,118 процената.

То је много мања разлика између истих ривала који су у трци били и 2010, када је Додик победио Тадића са скоро 15 процената разлике. Ти избори остали су упамћени по Тадићевој изјави у изборној ноћи, када је сазнао изборне резултате: „Лаку ноћ, Републико Српска“.

Међутим, заједничко за сваку победу, била она изразита или минимална, јесте да се проценти брзо забораве и прича се само о победницима и пораженима.

Извор: Блиц.рс