Tijesne izborne pobjede u Srpskoj

Pobeda Miće Mićića nad Zlatkom Maksimovićem u trci za gradonačelnika Bijeljine sa samo 321 glasom razlike, ili 0,52 odsto, ipak nije najmanja razlika koja je zabeležena na izborima u Republici Srpskoj.

Bosna i Hercegovina 08.10.2016 | 07:44
Tijesne izborne pobjede u Srpskoj
Mnogi su zaboravili da je pre četiri godine bila još žešća borba za načelnika opštine Kotor Varoš. Uz mnogo neizvesnosti tada je pobedio Dalibor Vučanović iz SNSD. Prema službenim podacima Centralne izborne komisije BiH, Vučanović je za samo 0,29 odsto glasova izašlih birača nadvisio Miroslava Malijevića, tadašnjeg kandidata PDP.

Od pre šest godina rezultatska neizvesnost postala je sastavni deo opštih izbora u Srpskoj. Kandidat SNSD za člana Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je 2010. sa samo 1,61 odsto glasova razlike pobedio Mladena Ivanića. Radmanović je osvojio 295.629 glasova, a njegov protivkandidat 285.851.

Minimalna razlika se ponovila i 2014. na sledećim izborima za člana Predsedništva BiH, samo što je tada Ivanić izašao kao pobednik. On je sa 1,062 odsto glasova razlike nadmašio Željku Cvijanović, koja je kasnije ponovo dobila mesto predsednika Vlade Srpske. Za Ivanića je glasalo 317.799 građana RS, a za kandidatkinju SNSDS-DNS-SP 310.867.

I dok je Ivanić 2010. poprilično lako podneo neuspeh, SNSD do sada nije preboleo poraz iz 2014, osporavajući legitimitet srpskom članu Predsedništva BiH. Najglasniji je predsednik SNSD Milorad Dodik, koji već godinama zamera Ivaniću da je pobedio samo zahvaljujući glasovima Bošnjaka, dok istovremeno nije video ništa loše u tadašnjim hrvatskim glasovima za Cvijanovićevu.

"Dragan Čović će više biti član Predsedništva BiH iz Republike Srpske nego Mladen Ivanić", Dodikova je izjava koja se najviše pamti.

Istovremeno, Dodik je neprikosnoveni predsednik Srpske, mada na izborima 2014. i nije bio baš tako ubedljiv protiv kandidata SDS Ognjena Tadića. Dodik je dobio 303.496 glasova, a Tadić 296.021, što je na ovoliki broj glasova razlika od samo 1,118 procenata.

To je mnogo manja razlika između istih rivala koji su u trci bili i 2010, kada je Dodik pobedio Tadića sa skoro 15 procenata razlike. Ti izbori ostali su upamćeni po Tadićevoj izjavi u izbornoj noći, kada je saznao izborne rezultate: „Laku noć, Republiko Srpska“.

Međutim, zajedničko za svaku pobedu, bila ona izrazita ili minimalna, jeste da se procenti brzo zaborave i priča se samo o pobednicima i poraženima.

Izvor: Blic.rs