Данас Михољске задушнице

Православни хришћани обиљежавају данас Михољске задушнице и, према традицији, излазе на гробове, прислужују свијеће и у храмовима дају помене својим преминулим прецима. Вјерници на овај дан упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опроштај гријехова.

Република Српска 08.10.2016 | 07:20
Данас Михољске задушнице
Задушнице увијек падају у суботу, када се организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увијек слави у недјељу, провео у гробу.

У Цркви се на задушнице помињу и ријечи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова: "Помозите покојнима и помињите их. Не оклијевајте, дакле, да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих".

Осим Михољских или јесењих, у календару Српске православне цркве постоје још и Духовске или љетне, прољећне – у седмици прије почетка Великог поста и Митровске или зимске.

На Задушнице се у цркама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а послије службе се иде до гробова покојника. На гробовима се прислужују свијеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за преминуле.

Ако није могуће отићи на гроб покојника, њима се служи помен у цркви. 

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

08.10.2016 12:35

Нека је СВИМ преминулим Родитељима, Сродницима, Пријатељима и Познаницима насим вјецни спомен у ЦАРСТВУ Небеском, у насој Светој НЕБЕСКОЈ СРБији, у којој нема плаце и туге вец гдје царује радост вјецног мира Бозијег. Нека је вјецна СЛАВА и вјецни СПОМЕН медју нама уснулим у Господу Прецима насим. Хвала њима за свако добро које они у зивоту своне УЦИНИСЕ за насе вољено и БОГУ Драго СРБСТВО, а највисе сто су они изродили и отхранили СРБски Род достојан покајања и СРБског Имена који сада са страхом Бозијим у себи обилази гробове њихове, палаце зуте свеце од цистог воска у спомен њиховог вјецног зивота,и кадеци гробове њихове мирисним ТАМЈАНОМ и прелијевајуци хумке њихове рујним вином. Алл Бог да, по ПРИМЈЕРУ НАСЕМ РАДИЦЕ ИСТО И БОГУ ВЈЕРНО А СРБСТВУ ОДАНО ПОТОМСТВО НАСЕ.

ОДГОВОРИТЕ