Danas Miholjske zadušnice

Pravoslavni hrišćani obilježavaju danas Miholjske zadušnice i, prema tradiciji, izlaze na grobove, prislužuju svijeće i u hramovima daju pomene svojim preminulim precima. Vjernici na ovaj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oproštaj grijehova.

Republika Srpska 08.10.2016 | 07:20
Danas Miholjske zadušnice
Zadušnice uvijek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvijek slavi u nedjelju, proveo u grobu.

U Crkvi se na zadušnice pominju i riječi Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova: "Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklijevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih".

Osim Miholjskih ili jesenjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još i Duhovske ili ljetne, proljećne – u sedmici prije početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske.

Na Zadušnice se u crkama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a poslije službe se ide do grobova pokojnika. Na grobovima se prislužuju svijeće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule.

Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. 

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

08.10.2016 12:35

Neka je SVIM preminulim Roditeljima, Srodnicima, Prijateljima i Poznanicima nasim vjecni spomen u CARSTVU Nebeskom, u nasoj Svetoj NEBESKOJ SRBiji, u kojoj nema place i tuge vec gdje caruje radost vjecnog mira Bozijeg. Neka je vjecna SLAVA i vjecni SPOMEN medju nama usnulim u Gospodu Precima nasim. Hvala njima za svako dobro koje oni u zivotu svone UCINISE za nase voljeno i BOGU Drago SRBSTVO, a najvise sto su oni izrodili i othranili SRBski Rod dostojan pokajanja i SRBskog Imena koji sada sa strahom Bozijim u sebi obilazi grobove njihove, palace zute svece od cistog voska u spomen njihovog vjecnog zivota,i kadeci grobove njihove mirisnim TAMJANOM i prelijevajuci humke njihove rujnim vinom. All Bog da, po PRIMJERU NASEM RADICE ISTO I BOGU VJERNO A SRBSTVU ODANO POTOMSTVO NASE.

ODGOVORITE