Анализа: Летите "Орлови" сад, али не у облаке!

Склони смо еуфорији, а она је сада најопаснија. Муслин је све рекао: "логична победа". Добре и лоше стране виђене у Кишињеву, позитивних је овај пут више!

Фудбал 09.10.2016 | 00:00
Анализа: Летите "Орлови" сад, али не у облаке!
"Еуфорија - никако", поручио је селектор Славољуб Муслин после прве победе Србије у квалификацијама за Светско првенство 2018.

"Орлови" су у четвртак увече офанзивном и ефикасном игром победили Молдавију у Кишињеву 3:0 (2:0) и направили лепу увертиру за меч који нас већ у недељу очекује на стадиону "Рајко Митић". У госте долази Аустрија, један од главних конкурената за пласман на Мундијал у Русији.

Меч у Молдавији показао је да српски национални тим иде у правом смеру, али и одређене недостатке, које би требало исправити у најкраћем могућем року, јер, показало се то и на премијери актуелних квалификација против Републике Ирске у Београду, могу да имају високу цену, па чак и одлучујућу.

Нападачки - Србија је у Кишињеву деловала одлично, а ако се погледају раније утакмице српског тима - беспрекорно.

Молдавци, јасно је свима, не представљају баук у европском фудбалу и далеко су од селекције против које се тријумфи сврставају у антологијске. Али, Србија се управо против сличних екипа у прошлости, наручито када је са друге стране био представник совјетске школе фудбала, и те како знала намучити и неретко губила важне бодове.

Из те перспективе - боље није могло!

"Избрисали смо трауме из прошлости", јасан је био српски селектор после меча у Молдавији.

Створили су "олрови" знатно више прилика од ривала, постигли три гола и коначно неку утакмицу решили рутински, без нервозе и великих падова.

Душан Тадић и Филип Костић били су главни адути на противничкој половини, док је оштрица напада "орлова" остала једнако пробојна и када је на полувремену селектор Муслин одлучио да замени јединог класичног нападача Андрију Павловића и шансу пружи Александру Катаију.

Креативни везни ред тражио је решења кроз пас игру и убацивањима иза леђа молдавске одбране, што кроз средину, што по боковима, преко Александра Коларова по левој страни, жељног игре након суспензије, и Антонија Рукавине уз десну аут линију.

Да ни прекид није ништа лошије функционисао уверио нас је Бранислав Ивановић. Капитен је после неколико невероватних промашаја на претходним утамицама у дресу репрезентације коначно постигао гол. Главом, после корнера и центаршута након уигране комбинације Костића и Тадића.

Није тешко закључити да је овај тандем српског тима показао највише на прва два меча.

Од укупно пет голова "орлова", Костић и Тадић постигли су по два. Ниједна акција није прошла без фудбалера Саутемптона, који се не тако давно (у марту ове године), због неспоразума са бившим селектором Радованом Ћурчићем, опростио од дреса са државним грбом.

На срећу, вратио се Тадић, очигледно решен да после осам година одведе Србију на велико такмичење. За сада му иде одлично. "Орлови" су, од када их је преузео Муслин, постигли десет голова, а 27-годишњи момак из Бачке Тополе учествовао је у девет акција.

Није тешко закључити ни где се крије највећа заслуга за оваква Тадићева издања. Пре Муслина је на 35 утакмица дао шест голова и имао три асистенције. Само!

Селектора, ипак, не може све да радује од онога што је видео у Молдавији. Посебно неснађеност на почетку утакмице, која је трајала све до пресечене лопте Тадића и гола Костића. А то је читавих 20 минута!

Сасвим довољно да озбиљан тим искористи предност и стекне вођство. Висок пресинг Молдаваца спутао је Србију, до те мере да је домаћин у тим тренуцима имао већи посед, али и пар акција из којих је врло лако могао до поготка. Сличне грешке коштале су нас победе против Ирске.

"И однос и игра били су добри, само првих 10-15 минута није било добро, били смо у грчу, али после гола било је одлично", свестан је био и Муслин да је тај период могао скупо да кошта Србију.

Да се вратимо још неким позитивним ставрима из Кишињева.

"Верујем у ове момке, али нема времена за славље, ово је логична победа и нема потребе да падамо у еуфорију", изговорио је после меча искусни лисац са клупе Србије.

Одавно је свима јасно да "данас сви играју фудбал", али и да бољи тим у највећем броју случаја побеђује (не увек). Више из страха него из куртоазије навикли смо од наших тренера (селектора) да пре утакмице прецењују мање квалитетне екипе, што је умело да створи еуфоричну атмосферу услед тријумфа.

Муслин, очигледно, свестан снаге свог тима и квалитета противника, назвао је победу правим именом "очекиваном" и замолио јасвност да се не велича превише тријумф, већ да се на њега гледа као на ињекцију са великом дозом самопуздања.

Терапију - која нам је дуго била потребна!

"Орлови" поново лете, смо не превисоко!

Јер, ко не може да победи Молдавију не би требало ни да се нада пласману на Мундијал, циљу који је зацртан у Старој Пазови пре почетка квалификација.

"Треба да будемо задовољни и да се што боље припремимо за Аустрију, утакмицу која је по мом мишљењу једна од најважнијих у целом циклусу", најавио је Ивановић наредни меч, а он се игра већ у недељу.

Молдавија и победа одлазе у архиву, пред нама су дуели који, заиста, могу да одреде пут Србији у наставку квалификација. Аустрија, па Велс, утакмице које ће нам и дефинитивно одгонетнути "или јесмо или нисмо"...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар