Analiza: Letite "Orlovi" sad, ali ne u oblake!

Skloni smo euforiji, a ona je sada najopasnija. Muslin je sve rekao: "logična pobeda". Dobre i loše strane viđene u Kišinjevu, pozitivnih je ovaj put više!

Fudbal 09.10.2016 | 00:00
Analiza: Letite "Orlovi" sad, ali ne u oblake!
"Euforija - nikako", poručio je selektor Slavoljub Muslin posle prve pobede Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018.

"Orlovi" su u četvrtak uveče ofanzivnom i efikasnom igrom pobedili Moldaviju u Kišinjevu 3:0 (2:0) i napravili lepu uvertiru za meč koji nas već u nedelju očekuje na stadionu "Rajko Mitić". U goste dolazi Austrija, jedan od glavnih konkurenata za plasman na Mundijal u Rusiji.

Meč u Moldaviji pokazao je da srpski nacionalni tim ide u pravom smeru, ali i određene nedostatke, koje bi trebalo ispraviti u najkraćem mogućem roku, jer, pokazalo se to i na premijeri aktuelnih kvalifikacija protiv Republike Irske u Beogradu, mogu da imaju visoku cenu, pa čak i odlučujuću.

Napadački - Srbija je u Kišinjevu delovala odlično, a ako se pogledaju ranije utakmice srpskog tima - besprekorno.

Moldavci, jasno je svima, ne predstavljaju bauk u evropskom fudbalu i daleko su od selekcije protiv koje se trijumfi svrstavaju u antologijske. Ali, Srbija se upravo protiv sličnih ekipa u prošlosti, naručito kada je sa druge strane bio predstavnik sovjetske škole fudbala, i te kako znala namučiti i neretko gubila važne bodove.

Iz te perspektive - bolje nije moglo!

"Izbrisali smo traume iz prošlosti", jasan je bio srpski selektor posle meča u Moldaviji.

Stvorili su "olrovi" znatno više prilika od rivala, postigli tri gola i konačno neku utakmicu rešili rutinski, bez nervoze i velikih padova.

Dušan Tadić i Filip Kostić bili su glavni aduti na protivničkoj polovini, dok je oštrica napada "orlova" ostala jednako probojna i kada je na poluvremenu selektor Muslin odlučio da zameni jedinog klasičnog napadača Andriju Pavlovića i šansu pruži Aleksandru Kataiju.

Kreativni vezni red tražio je rešenja kroz pas igru i ubacivanjima iza leđa moldavske odbrane, što kroz sredinu, što po bokovima, preko Aleksandra Kolarova po levoj strani, željnog igre nakon suspenzije, i Antonija Rukavine uz desnu aut liniju.

Da ni prekid nije ništa lošije funkcionisao uverio nas je Branislav Ivanović. Kapiten je posle nekoliko neverovatnih promašaja na prethodnim utamicama u dresu reprezentacije konačno postigao gol. Glavom, posle kornera i centaršuta nakon uigrane kombinacije Kostića i Tadića.

Nije teško zaključiti da je ovaj tandem srpskog tima pokazao najviše na prva dva meča.

Od ukupno pet golova "orlova", Kostić i Tadić postigli su po dva. Nijedna akcija nije prošla bez fudbalera Sautemptona, koji se ne tako davno (u martu ove godine), zbog nesporazuma sa bivšim selektorom Radovanom Ćurčićem, oprostio od dresa sa državnim grbom.

Na sreću, vratio se Tadić, očigledno rešen da posle osam godina odvede Srbiju na veliko takmičenje. Za sada mu ide odlično. "Orlovi" su, od kada ih je preuzeo Muslin, postigli deset golova, a 27-godišnji momak iz Bačke Topole učestvovao je u devet akcija.

Nije teško zaključiti ni gde se krije najveća zasluga za ovakva Tadićeva izdanja. Pre Muslina je na 35 utakmica dao šest golova i imao tri asistencije. Samo!

Selektora, ipak, ne može sve da raduje od onoga što je video u Moldaviji. Posebno nesnađenost na početku utakmice, koja je trajala sve do presečene lopte Tadića i gola Kostića. A to je čitavih 20 minuta!

Sasvim dovoljno da ozbiljan tim iskoristi prednost i stekne vođstvo. Visok presing Moldavaca sputao je Srbiju, do te mere da je domaćin u tim trenucima imao veći posed, ali i par akcija iz kojih je vrlo lako mogao do pogotka. Slične greške koštale su nas pobede protiv Irske.

"I odnos i igra bili su dobri, samo prvih 10-15 minuta nije bilo dobro, bili smo u grču, ali posle gola bilo je odlično", svestan je bio i Muslin da je taj period mogao skupo da košta Srbiju.

Da se vratimo još nekim pozitivnim stavrima iz Kišinjeva.

"Verujem u ove momke, ali nema vremena za slavlje, ovo je logična pobeda i nema potrebe da padamo u euforiju", izgovorio je posle meča iskusni lisac sa klupe Srbije.

Odavno je svima jasno da "danas svi igraju fudbal", ali i da bolji tim u najvećem broju slučaja pobeđuje (ne uvek). Više iz straha nego iz kurtoazije navikli smo od naših trenera (selektora) da pre utakmice precenjuju manje kvalitetne ekipe, što je umelo da stvori euforičnu atmosferu usled trijumfa.

Muslin, očigledno, svestan snage svog tima i kvaliteta protivnika, nazvao je pobedu pravim imenom "očekivanom" i zamolio jasvnost da se ne veliča previše trijumf, već da se na njega gleda kao na injekciju sa velikom dozom samopuzdanja.

Terapiju - koja nam je dugo bila potrebna!

"Orlovi" ponovo lete, smo ne previsoko!

Jer, ko ne može da pobedi Moldaviju ne bi trebalo ni da se nada plasmanu na Mundijal, cilju koji je zacrtan u Staroj Pazovi pre početka kvalifikacija.

"Treba da budemo zadovoljni i da se što bolje pripremimo za Austriju, utakmicu koja je po mom mišljenju jedna od najvažnijih u celom ciklusu", najavio je Ivanović naredni meč, a on se igra već u nedelju.

Moldavija i pobeda odlaze u arhivu, pred nama su dueli koji, zaista, mogu da odrede put Srbiji u nastavku kvalifikacija. Austrija, pa Vels, utakmice koje će nam i definitivno odgonetnuti "ili jesmo ili nismo"...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar