Вишеград: Реновирана Кадијина бања

Низ занимљивости везано је за Вишеградску бању, гдје је, како рече пјесник „ земља пустила сузу и људима подарила здавље“.

Република Српска 07.10.2016 | 15:37
Вишеград: Реновирана Кадијина бања
Овдје расте чудесна биљка. папрат, ендемична вилина влас а легенда збори да су се на термалним изворима купале виле и зачарале овај крај. Њихова коса је пливала у води а исту нит и стабљику има и биљка вилина влас која се може наћи само тамо гдје тече топла, радиоактивна вода.



На тим изворима неимари Ћуприје на Дрини у Вишеграду копали су седру или сигу за зидање „моста коме равна нема“, како написа Иво Андрић, али су изградили и хамам, турско купатило које и данас служи људима.

У близини хамама, кога још зову Соколовића купатило, је и Кадијина бања, коју су људи из Рехабилитационог центра „Вилина влас“ недавно реновирали и вратили у живот.



"Урађено је то на радост бројних гостију и туриста који могу доћи да се окупају у два мала купатила, оригиналног изгледа, под чесмама топле љековите воде", каже туристички радник Бранислав Андрић.

Андрић подсјећа да народ вишеградског краја вјерује да је вода у Кадијином купатилу „јача и здравија“ од оне у Соколовића хамаму па је једва дочекао да се оно поново активира.



На извору испред Кадијиног купатила затекли смо Жељка Пушару како пуни флашу водом за коју се вјерује да лијечи болести очију.

"Слушао сам те приче, и многи из моје фамилије су долазили овдје по `очну воду` па, ето да и ја пробам, јер сам нешто `ослабио` са видом", вели Пушара.



У току сезоне оба стара купатила су препуна гостију и често се чека на ред да би се у њима купало.

На малом водопаду испод Соколовића купатила примјетни су жбунови биљке вилина влас која је успјела да се овдје одржи вјековима.

Стручњаци кажу да се ова ендемична папрат може наћи још једино на изворима у једној бањи у Словенији и Македнонији.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар