Višegrad: Renovirana Kadijina banja

Niz zanimljivosti vezano je za Višegradsku banju, gdje je, kako reče pjesnik „ zemlja pustila suzu i ljudima podarila zdavlje“.

Republika Srpska 07.10.2016 | 15:37
Višegrad: Renovirana Kadijina banja
Ovdje raste čudesna biljka. paprat, endemična vilina vlas a legenda zbori da su se na termalnim izvorima kupale vile i začarale ovaj kraj. Njihova kosa je plivala u vodi a istu nit i stabljiku ima i biljka vilina vlas koja se može naći samo tamo gdje teče topla, radioaktivna voda.



Na tim izvorima neimari Ćuprije na Drini u Višegradu kopali su sedru ili sigu za zidanje „mosta kome ravna nema“, kako napisa Ivo Andrić, ali su izgradili i hamam, tursko kupatilo koje i danas služi ljudima.

U blizini hamama, koga još zovu Sokolovića kupatilo, je i Kadijina banja, koju su ljudi iz Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“ nedavno renovirali i vratili u život.



"Urađeno je to na radost brojnih gostiju i turista koji mogu doći da se okupaju u dva mala kupatila, originalnog izgleda, pod česmama tople ljekovite vode", kaže turistički radnik Branislav Andrić.

Andrić podsjeća da narod višegradskog kraja vjeruje da je voda u Kadijinom kupatilu „jača i zdravija“ od one u Sokolovića hamamu pa je jedva dočekao da se ono ponovo aktivira.



Na izvoru ispred Kadijinog kupatila zatekli smo Željka Pušaru kako puni flašu vodom za koju se vjeruje da liječi bolesti očiju.

"Slušao sam te priče, i mnogi iz moje familije su dolazili ovdje po `očnu vodu` pa, eto da i ja probam, jer sam nešto `oslabio` sa vidom", veli Pušara.



U toku sezone oba stara kupatila su prepuna gostiju i često se čeka na red da bi se u njima kupalo.

Na malom vodopadu ispod Sokolovića kupatila primjetni su žbunovi biljke vilina vlas koja je uspjela da se ovdje održi vjekovima.

Stručnjaci kažu da se ova endemična paprat može naći još jedino na izvorima u jednoj banji u Sloveniji i Makednoniji.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar