Теслин изум који би окончао ратове

Изум "зрак смрти" српског научника Николе Тесле не би имао рушилачку снагу, већ би, напротив, служио за успостављање мира.

Свијет 07.10.2016 | 14:15
Теслин изум који би окончао ратове
Мит да је Тесла, један од највећих свјетских изумитеља, заиста радио на "зраку смрти" протеклих недјеља окупирала је свјетску јавност. Исјечак из Теслиног интервјуа "Њујорк тајмсу" 1934. године указује да би таква сила могла да обори 10.000 непријатељских авиона на удаљености од 400 километара, те да изазове тренутну смрт милионских армија.

Ипак, погрешна је перцепција да је тај Теслин наводни изум имао рушилачку намјену. Напротив, он би служио за успостављање мира.

Како наводе научни портали, Тесла је одбацивао тврдње да се ради о "зрацима смрти" и објаснио да ни сва енергија коју је користио тадашњи Њујорк, са око два милиона коњских снага, не би, чак ни усмјерена на 30 километара, нашкодила људском бићу - јер би се убрзо расула.

Тесла је "сноп смрти" сматрао најважнијим својим изумом међу 700 дотадашњих. Слао би, како је говорио у интервјуима, концентрисане снопове релативно великих или честица видљивих микроскопом кроз ваздух.

То би било, тврдио је Тесла новинару "Њујорк тајмса", "бешумно оружје које би свој посао обављало без трага".

Могло би да дјелује на удаљеностима видљивим телескопом. Ни најмоћнији микроскоп, тврдио је Тесла, не би открио шта је узроковало смрт милионских армија. Такво оружје, надао се он, сасвим би онемогућило рат. Ваздухопловство би увођењем "снопа смрти" било сасвим избачено из војне употребе и војске би своје дјеловање више концентрисале на бродове. Они би били опремљени мањим уређајима који би могли да пројектују сноп довољан да обори било који нападачки авион. Нестале би и подморнице, говорио је Тесла, јер већ постоје системи који их могу откривати, па је урањање бесмислено, а честични сноп могао би да дјелује и под водом.

Тесла је објашњавао да би четири нова изума била потребна да би "сноп смрти" био дјелотворан. Накнадно је у бројним иступима на ту тему објаснио да би сноп, мјерљив у хиљадама коњских снага, "био дебљине власи косе".

Тесла је 1935. године направио и теоријску студију у којој је подробније описао функционисање свог супероружја надајући се да ће пронаћи улагаче који би му помогли да га развије. Тај рад, чија је аутентичност потврђена, откривен је 1983. године, а налази се у Музеју "Николе Тесле" у Београду и једини је документ који је Тесла написао о свом оружју.

Тесла је тражио подршку америчког Министарства обране за развијање супероружја, али без успјеха. Прије тога, Теслу је одбио и његов стари финансијер Џ. П. Морган.

Како је Други свјетски рат био на помолу, Тесла се обратио на адресе неколико савезничких влада, америчку, канадску, енглеску, француску, совјетску и тадашњу владу Краљевине Југославије. Више извора тврди да је успио да привуче пажњу британског премијера Невила Чемберлена, али је он убрзо дао оставку након преговора са Хитлером, па од свега није било ништа. Тесла је најдаље у разговорима стигао са Совјетима. Нови документи ФБИ-ја говоре о томе како је Тесла уступио документацију за своје оружје совјетској компанији за трговину оружјем са САД "Амторг трејдинг корпорејшн".

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

yугословен

07.10.2016 14:18

ЈЕ ЛИ ТЕСЛА СРБИН ХРВАТ МУСЛИМАН ИЛИ СА НЕКЕ ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ СВЕМИРАЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрткс

07.10.2016 15:31

ТЕСЛА ЈЕ АМЕРИКАНАЦ. ДА ЈЕ ОСТАО НА БАЛКАНУ ЦУВАО БИ ОВЦЕ БЕЗ ОБЗИРА КОЈЕ НАЦИЈЕ БИО.

Name

Галилео

07.10.2016 16:30

Наравно да је са ових простора па је вјероватно волио попити коју ракијицу висе и онда под дејством исте прицао овакве глупости,једноставно се спрдао са глупанима као сто смо ми.

Name

тесла

07.10.2016 16:16

Тесла је Србин, а то је и сам тврдио. Цињеница је да је отисао у Америку гдје је има оного боље услове за науцни рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тесла

07.10.2016 17:25

Тесла је геније а та генијалност није узрокована ни вјером ни нацијом вец његовим синапсама

Name

Даидза

07.10.2016 18:38

Тесла је био геније али га је овај пут бас претјерао.

ОДГОВОРИТЕ