У Семберији ће највише бити засијано пшенице

Семберски пољопривредници вредно се припремају за сетву озимих култура, а на овом подручју требало би да буде засејано око 16.000 хектара ораница.

Република Српска 07.10.2016 | 12:15
У Семберији ће највише бити засијано пшенице
Као и претходних година највише површина биће под пшеницом, око 14.000 хектара, а остало под јечмом, уљаном репицом, тритикалом, зоби, крмним биљем и поврћем.

Пољопривредник Бошко Радић ове јесени засејаће 35 хектара пшеницом. Оранице већ припрема за сетву.

- Применићу све савете стручњака. Ове године сејаћу нове француске сорте, а 100 килограма кошта од 110 до 120 КМ. Како иде најмање 200 килограма пшенице по хектару, потребно ми је само семена око седам тона. Покушаћу да поправим квалитет пшенице - каже Радић.

Он додаје да ће у односу на прошлу години сејати 30 одсто мање површина.

- Имали смо проблема са откупом, а још не знамо по којој цени ћемо продавати род. Не знамо ни да ли ћемо имати подстицаје од министарства. Једноставно, присиљени смо да гледамо своју рачуницу - каже пољопривредник.

Агроном Станко Тадић каже да пољопривредници морају применити све агротехничке мере уколико желе добре и квалитетне приносе.

- Одмах по уклањању усева са парцеле на којој ће се сејати пшеница треба земљиште третирати микробиолошким ђубривима. Што се тиче орања, бразда не сме бити плића од 20 центиметара, а идеална је од 25 до 30 центиметара. Сетвена норма је, када су у питању нове сорте, око 450 клијавих зрна по метру квадратном или око 20 кг по дунуму, а за старе сорте довољно је 27 килограма по дунуму. За основно ђубрење користити мешана минерална ђубрива а количина зависи од анализе земљишта и планираног приноса - каже Тадић.

Најважнији је избор доброг, квалитетног и декларисаног семена, саветују стручњаци са Пољопривредног института РС. Ратарима препоручују да користе сертификована и дорађена семена.

Уколико се одлуче за своја семена, неопходно је да примене и неки од фунгицида јер ако се то семе не запраши постоји могућност преношења биљних болести.

Како би се пољопривредни произвођачи прилагодили климатским променама, препоручује се избор толерантнијих сорти и хибрида и примена агротехнике јер се на тај начин могу спречити или ублажити евентуалне штете на усевима.

Пуне руке посла

Оптимални агророк за сетву озимих култура у Семберији је од 5. до 25. октобра. Уколико временски услови дозволе пољопривредници ће имати пуне руке посла.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар