U Semberiji će najviše biti zasijano pšenice

Semberski poljoprivrednici vredno se pripremaju za setvu ozimih kultura, a na ovom području trebalo bi da bude zasejano oko 16.000 hektara oranica.

Republika Srpska 07.10.2016 | 12:15
U Semberiji će najviše biti zasijano pšenice
Kao i prethodnih godina najviše površina biće pod pšenicom, oko 14.000 hektara, a ostalo pod ječmom, uljanom repicom, tritikalom, zobi, krmnim biljem i povrćem.

Poljoprivrednik Boško Radić ove jeseni zasejaće 35 hektara pšenicom. Oranice već priprema za setvu.

- Primeniću sve savete stručnjaka. Ove godine sejaću nove francuske sorte, a 100 kilograma košta od 110 do 120 KM. Kako ide najmanje 200 kilograma pšenice po hektaru, potrebno mi je samo semena oko sedam tona. Pokušaću da popravim kvalitet pšenice - kaže Radić.

On dodaje da će u odnosu na prošlu godini sejati 30 odsto manje površina.

- Imali smo problema sa otkupom, a još ne znamo po kojoj ceni ćemo prodavati rod. Ne znamo ni da li ćemo imati podsticaje od ministarstva. Jednostavno, prisiljeni smo da gledamo svoju računicu - kaže poljoprivrednik.

Agronom Stanko Tadić kaže da poljoprivrednici moraju primeniti sve agrotehničke mere ukoliko žele dobre i kvalitetne prinose.

- Odmah po uklanjanju useva sa parcele na kojoj će se sejati pšenica treba zemljište tretirati mikrobiološkim đubrivima. Što se tiče oranja, brazda ne sme biti plića od 20 centimetara, a idealna je od 25 do 30 centimetara. Setvena norma je, kada su u pitanju nove sorte, oko 450 klijavih zrna po metru kvadratnom ili oko 20 kg po dunumu, a za stare sorte dovoljno je 27 kilograma po dunumu. Za osnovno đubrenje koristiti mešana mineralna đubriva a količina zavisi od analize zemljišta i planiranog prinosa - kaže Tadić.

Najvažniji je izbor dobrog, kvalitetnog i deklarisanog semena, savetuju stručnjaci sa Poljoprivrednog instituta RS. Ratarima preporučuju da koriste sertifikovana i dorađena semena.

Ukoliko se odluče za svoja semena, neophodno je da primene i neki od fungicida jer ako se to seme ne zapraši postoji mogućnost prenošenja biljnih bolesti.

Kako bi se poljoprivredni proizvođači prilagodili klimatskim promenama, preporučuje se izbor tolerantnijih sorti i hibrida i primena agrotehnike jer se na taj način mogu sprečiti ili ublažiti eventualne štete na usevima.

Pune ruke posla

Optimalni agrorok za setvu ozimih kultura u Semberiji je od 5. do 25. oktobra. Ukoliko vremenski uslovi dozvole poljoprivrednici će imati pune ruke posla.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar