Нобела за мир добио Хуан Мануел Сантос

Овогодишњи добитник Нобелове награде за мир је колумбијски председник Хуан Мануел Сантос, објавио је данас Комимтет за доделу нобелове награде.

Свијет 07.10.2016 | 11:16
Нобела за мир добио Хуан Мануел Сантос
Сантос је награду добио због свог труда да оконча 50 година дуг грађански рат у тој земљи са герилским побуњеницима ФАРК. Сантос је 15. шеф државе који је добио ово признање.
 
Претходно, Норвешка национална телевизија објавила је пре званичне објаве Комитета да су овогодишњи добитници преговарачи о иранском нуклераном споразуму, Ернест Мониз и челник иранске организације за атомску енергију Али Акбар Салехи.

Пре објаве добитника, кладионице су највише шансе давале сиријским "Белим шлемовма", волонтерима који су према проценама спасили око 60.000 људи из Алепа, као и преговарачи о иранском нуклераном споразуму. Међу политичким лидерима била је и Ангела Меркел, а велики број људи и институција очекивало је да Нобела за мир добије Едвард Сноуден.

Добитник Нобелове награда за мир изабран је са рекордне листе од 376 номинованих кандидата, међу којима је 228 појединаца и 148 организација.

Један од кандидата био је и Доналд Трамп, али и Светлана Ганушкина, руска мамтематичарка која се поседњих десет година бави шзаштитом људских права и радом са мигрантима, конгоански хирург Денис Маквеге који лечи жртве сексуалног насиља у грађанском рату у тој земљи, папа Фрања и становници егејских острва који су примили избеглице.

Нобелова награда за мир једина је која се додељује у Норвешкој, остале се додељују у Шведској. Ове године додељене су досад Нобелове награде за медицину, физику и хемију.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Студент

07.10.2016 10:39

Миротворац, а рат му у држави већ 50 година??? Нисам ја дорастао логици "часног и честитог" Нобеловог комитета. Али после Обаме, сви заслужују награду за мир!

ОДГОВОРИТЕ