Пет намирница које не смијете подгријавати

Већина нас често подгрева јела у микроталасној пећници или на шпорету. Можда нисте знали да неке намирнице никако не бисмо смели да подгревамо јер оне садрже ствари које код поновног загревања постају токсичне.

Здравље 07.10.2016 | 08:45
Пет намирница које не смијете подгријавати
То може да остави краткорочне последице попут пробавних проблема, али и да дугорочно наштети нашем здрављу

1. Целер. Углавном га користимо за кување супе и чорбе или за пире и салате. Након кувања целер обавезно треба извадити из супе и појести га свежег. Садржи хранљиве материје које постају токсичне услед поновног загревања.

2. Јаја. Такође спадају у групу ризичних намирница. Никада не подгревајте тврдо кувана јаја, кајгану или мусаку с преливом од јаја. Као и већину других намирница, најбоље их је појести свеже припремљене. Смеју да се чувају у фрижидеру и поједу хладне.

3. Спанаћ. Стручњаци препоручују да кувани спанаћ поједете одмах након припремања и не остављате га за касније, а поготово не за дан после. Он садржи високи проценат хранљивих материја које се услед стајања, али и поновног подгревања претварају у канцерогене и опасне за наше здравље.

4. Кромпир. Већину нас одмалена су учили да се кромпир никада не подгрева и не оставља за дан после. Били су у праву. Наиме, ради се о изразито здравој намирници која губи све своје хранљиве материје током загревања, али и постаје токсична. Ако припремате вариво за неколико дана, не стављајте у њега кромпир.

5. Гљиве. Једу се одмах након припреме. Подгревање мења састав протеина у гљивама због чега може доћи до разних пробавних и желудачних проблема. Такође, мењају свој укус. Забрана подгревања вреди и за супе, рижота и сва друга јела у којима се налазе гљиве.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цеца

10.10.2016 05:20

Смијете загријавати, али не смијете јести :)

ОДГОВОРИТЕ