Млади у БиХ о сексу уче на интернету

Проблем малолетничких трудноћа, бракова и абортуса из године у годину све је израженији како у БиХ, тако и у региону.

Босна и Херцеговина 07.10.2016 | 09:40
Млади у БиХ о сексу уче на интернету
То потврђује и шокантан случај који је протеклих дана потресао једну од основних школа у Бањалуци, где је затруднела 13-годишња ученица деветог разреда и тренутно је у седмом месецу трудноће.

Ову информацију за аваз.ба потврдила је Сања Малетић, службеница за информирање у бањалучког Центру за социјални рад. Али, због заштите малолетника, нису желели износити више детаља.

Како би овакви случајеви у будућности били све ређи, стручњаци сматрају да је неопходно о сексуалном одгоју децу учити у школама. На тај начин, сматрају, млади би се адекватније информисали о стварима које сада уче највише на интернету.  Јасмина Диздаревић, психолог, истиче да деца, уместо у школама, о овој теми добивају погрешне информације од вршњака или на интернету.

- С децом се мора разговарати, само на тај начин спречио би се велики број малолетничких трудноћа и показали бисмо да водимо рачуна да се млади образују и сачувају свој ментални склоп и психичко здравље. У супротном, девојчице доживе трауму абортуса у својој 14. години, онда када психички нису зреле да схвате озбиљност свега, а поготово не тога да може да се деси да након компликованог абортуса више никада не постану мајке – говори Диздаревић.

Велики је проблем, додаје она, и то што деца о теми секса врло мало или нимало не разговарају с родитељима, што је итекако погрешно.

- На адекватан начин требамо се позабавити овом проблематиком, ако желимо сачувати здравље наше деце. У супротном, имате у кући малолетницу која је у другом стању, оца који врло често не може преузети улогу одговорног родитеља и дете које ће бити дато негде у дом или на усвајање – казала је Диздаревић.

Приступ едукацији

Из Асоцијације “XY” поручили су да је едукација о репродуктивном здрављу неопходна у образовном систему БиХ.

- Омогућити младима приступ едукацији о репродуктивном здрављу значи помоћи им да разумеју промене кроз које пролазе и оснажити их да се с тим променама носе одлучно, са самопоуздањем – појаснили су из Асоцијације “XY”.

Последице непознате

- Када бисмо направили анонимну анкету о теми сексологије међу децом, видели бисмо да су погрешно научени и мало знају о последицама. Све школе имају социјалне раднике, психологе, педагоге, стручни тим и професоре који су адекватно обучени да пренесу знање на децу – мишљења је Диздаревић.

Извор: Аваз.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Разлицитости

07.10.2016 09:14

Код Срба се касније ступа у односе и брак- у граду. Код Муслимана је то рано и у селу и у граду па је 14, 15 година вријеме сексуалне зрелости и позељна је удаја на селу. У граду због 'ста це свијет реци' је то мало касније. Код Хрвата је то пуно слицно Муслиманима. Превенције варирају али најцесце је то аналан секс па има маса цурица с пукнутим цма.ом која то покусава залијецити и лазе о мехроидима. Има доста тога сто се зна, а цути о томе. Ја разумијем да је РС мултиетницка дрзава, али сви мисле аутоматски 'све то само Срби раде' Моја родица је зељела да се уда за Муслимана јер јој је то и отац био медјутим 'сви хоце да пробају, а ко це ме послије'. Једини који није хтио да проба је био болестан децко, Србин. Тако се и удала за насег драгог зета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

07.10.2016 10:23

Хај не прди

Name

Не одговарам

07.10.2016 10:34

на простоте. Нити одговарам Босњацима. Јуст Сербс, плеасе

Name

Др. Неле

07.10.2016 11:30

Не пишите такве глупости! Јесте ли ви њима дрзали свецу док су се сексали па то све добро знате?!

Name

Ре разлицитости

07.10.2016 13:45

Ти си ограницен ко тераса

Name

Ре разлицистости

07.10.2016 15:03

Како си добро упуцен вјероватно прицас из властитога фамелијарног искуства!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уозбиљимо се

07.10.2016 18:44

Ма дајте људи за Бога милога,каква сексуална едукација,струцњаци и бакраци. У време док је секс био табу-тема на Балкану, радјало се највисе деце,паметне,здраве и у своје време. Док данас за све постоје едукације и неки струцњаци све иде вртоглавом брзином низ брдо.

ОДГОВОРИТЕ