Mladi u BiH o seksu uče na internetu

Problem maloletničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu sve je izraženiji kako u BiH, tako i u regionu.

Bosna i Hercegovina 07.10.2016 | 09:40
Mladi u BiH o seksu uče na internetu
To potvrđuje i šokantan slučaj koji je proteklih dana potresao jednu od osnovnih škola u Banjaluci, gde je zatrudnela 13-godišnja učenica devetog razreda i trenutno je u sedmom mesecu trudnoće.

Ovu informaciju za avaz.ba potvrdila je Sanja Maletić, službenica za informiranje u banjalučkog Centru za socijalni rad. Ali, zbog zaštite maloletnika, nisu želeli iznositi više detalja.

Kako bi ovakvi slučajevi u budućnosti bili sve ređi, stručnjaci smatraju da je neophodno o seksualnom odgoju decu učiti u školama. Na taj način, smatraju, mladi bi se adekvatnije informisali o stvarima koje sada uče najviše na internetu.  Jasmina Dizdarević, psiholog, ističe da deca, umesto u školama, o ovoj temi dobivaju pogrešne informacije od vršnjaka ili na internetu.

- S decom se mora razgovarati, samo na taj način sprečio bi se veliki broj maloletničkih trudnoća i pokazali bismo da vodimo računa da se mladi obrazuju i sačuvaju svoj mentalni sklop i psihičko zdravlje. U suprotnom, devojčice dožive traumu abortusa u svojoj 14. godini, onda kada psihički nisu zrele da shvate ozbiljnost svega, a pogotovo ne toga da može da se desi da nakon komplikovanog abortusa više nikada ne postanu majke – govori Dizdarević.

Veliki je problem, dodaje ona, i to što deca o temi seksa vrlo malo ili nimalo ne razgovaraju s roditeljima, što je itekako pogrešno.

- Na adekvatan način trebamo se pozabaviti ovom problematikom, ako želimo sačuvati zdravlje naše dece. U suprotnom, imate u kući maloletnicu koja je u drugom stanju, oca koji vrlo često ne može preuzeti ulogu odgovornog roditelja i dete koje će biti dato negde u dom ili na usvajanje – kazala je Dizdarević.

Pristup edukaciji

Iz Asocijacije “XY” poručili su da je edukacija o reproduktivnom zdravlju neophodna u obrazovnom sistemu BiH.

- Omogućiti mladima pristup edukaciji o reproduktivnom zdravlju znači pomoći im da razumeju promene kroz koje prolaze i osnažiti ih da se s tim promenama nose odlučno, sa samopouzdanjem – pojasnili su iz Asocijacije “XY”.

Posledice nepoznate

- Kada bismo napravili anonimnu anketu o temi seksologije među decom, videli bismo da su pogrešno naučeni i malo znaju o posledicama. Sve škole imaju socijalne radnike, psihologe, pedagoge, stručni tim i profesore koji su adekvatno obučeni da prenesu znanje na decu – mišljenja je Dizdarević.

Izvor: Avaz.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Razlicitosti

07.10.2016 09:14

Kod Srba se kasnije stupa u odnose i brak- u gradu. Kod Muslimana je to rano i u selu i u gradu pa je 14, 15 godina vrijeme seksualne zrelosti i pozeljna je udaja na selu. U gradu zbog 'sta ce svijet reci' je to malo kasnije. Kod Hrvata je to puno slicno Muslimanima. Prevencije variraju ali najcesce je to analan seks pa ima masa curica s puknutim cma.om koja to pokusava zalijeciti i laze o mehroidima. Ima dosta toga sto se zna, a cuti o tome. Ja razumijem da je RS multietnicka drzava, ali svi misle automatski 'sve to samo Srbi rade' Moja rodica je zeljela da se uda za Muslimana jer joj je to i otac bio medjutim 'svi hoce da probaju, a ko ce me poslije'. Jedini koji nije htio da proba je bio bolestan decko, Srbin. Tako se i udala za naseg dragog zeta.

ODGOVORITE
Name

Joja

07.10.2016 10:23

Haj ne prdi

Name

Ne odgovaram

07.10.2016 10:34

na prostote. Niti odgovaram Bosnjacima. Just Serbs, please

Name

Dr. Nele

07.10.2016 11:30

Ne pišite takve gluposti! Jeste li vi njima drzali svecu dok su se seksali pa to sve dobro znate?!

Name

Re razlicitosti

07.10.2016 13:45

Ti si ogranicen ko terasa

Name

Re razlicistosti

07.10.2016 15:03

Kako si dobro upucen vjerovatno pricas iz vlastitoga famelijarnog iskustva!

ODGOVORITE
Name

Uozbiljimo se

07.10.2016 18:44

Ma dajte ljudi za Boga miloga,kakva seksualna edukacija,strucnjaci i bakraci. U vreme dok je seks bio tabu-tema na Balkanu, radjalo se najvise dece,pametne,zdrave i u svoje vreme. Dok danas za sve postoje edukacije i neki strucnjaci sve ide vrtoglavom brzinom niz brdo.

ODGOVORITE