Притисак на ФЗО да финансира здравство

Према одлуци Владе Републике Српске донесеној на 92. сједници прије двије седмице, Фонд здравственог осигурања Републике Српске је дужан да у оквиру ребаланса сопственог буџета за текућу годину обезбиједи више од 6 милиона марака за финансирање болница и домова здравља у Српској.

Република Српска 06.10.2016 | 15:53
Притисак на ФЗО да финансира здравство
Тиме се обавезе здравствених установа пребацују на фонд, који је закључно са крајем прошле године имао нагомилане обавезе од око 528 милиона марака.

Фонд здравства Републике Српске је дужан да у ребалансу сопственог буџета за ову годину пронађе 4,1 милион марака за финансирање Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Завода „Др Мирослав Зотовић", те болница у Зворнику, Приједору, Требињу, Градишци и Добоју.

Чудна одлука Владе, с обзиром на то да је познато у каквом стању је Фонд - са 528 милиона марака нагомиланих обавеза, закључно са крајем прошле године.

Осим овога, Фонд је дужан да обезбиједи додатна 2 милиона марака за функционисање 38 домова здравља у Републици Српској. Тако је прописала Влада, иако она није оснивач домова здравља. Влада је, без јасно назначених критеријума, прописала и да поједини домови здравља добију више новца од осталих.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске и поред уредно упућених питања, нисмо добили одговор на то како ће пронаћи поменута средства и да ли ће због тога бити уштеда на одређеним ставкама унутар Фонда?

БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Писмено им поставите питање

06.10.2016 14:17

БН телевизија треба писмено да постави питања:како је могуће да Драрко Томаш има уговорену плату од 10.000 км,због чега се на улазу у сједиште фонда здравства плаћа Бонд агенција и пред тога што фонд има своје обезбјеђење као и што ће им толики скупо плаћени савјетници.Напомена фонд је у дугу преко 500 милиона км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д&ш

07.10.2016 08:32

Сад ће то ријешити Стевандић!!!!Имат ће он само још више савјетника?Какав питања ,нема више шта ко да поставља питања о здравству уопште.!!!!Гледај ко води здравство,гледај шта се ради у здравству,гледај шта ММФ захтјева!!!И ето куда идемо -у сиромаштво у какавом живе земље Латино Америке које је упропастио ММФ преко њихових Влада!!!!!

Name

одумирање

07.10.2016 00:34

Ова одлука је заврсна фаза здравства,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

07.10.2016 18:22

ГОСПОДО НЕМА КОМЕНТАРА - НАРОД ЈЕ ВЕЋИНОМ ГЛАСОВА УГЛАВНОМ ИЗАБРАО ВУЦИБАТИНЕ И СЕЦИКЕСЕ, ПАТОЛОШКЕ КЛЕПТОМАНЕ И ЛОШЕ ЂАКЕ, ГЛУПАНЕ И ЛЕЊИВЦЕ - ДАКЛЕ УЖИВАЈТЕ У ВЛАСТИ КАКВУ СТЕ НАРОДЕ КАО УБЈЕДЉИВА ВЕЋИНА ЗАСЛУЖИЛИ - ОДБРАНИЛИ СТЕ НАВОДНО СРПСТВО И СИГУРНО СРЉАТЕ У ПРОПАСТ И БИЈЕДУ... ЖИВИО ВАМ СЛЕДЕЋИХ СТО ГОДИНА МИЛОРАД ДОДИК НА ВЛАСТИ ЗАЈЕДНО СА "БРАТОМ" СТЕВАНДИЋЕМ - НОВИМ ДИРЕКТОРОМ ФОНДА ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА И ШКРБИЋЕВИМ ЗАСЛУЖНИМ ВОЈНИКОМ КОЗАНОСТРЕ

ОДГОВОРИТЕ