Pritisak na FZO da finansira zdravstvo

Prema odluci Vlade Republike Srpske donesenoj na 92. sjednici prije dvije sedmice, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je dužan da u okviru rebalansa sopstvenog budžeta za tekuću godinu obezbijedi više od 6 miliona maraka za finansiranje bolnica i domova zdravlja u Srpskoj.

Republika Srpska 06.10.2016 | 15:53
Pritisak na FZO da finansira zdravstvo
Time se obaveze zdravstvenih ustanova prebacuju na fond, koji je zaključno sa krajem prošle godine imao nagomilane obaveze od oko 528 miliona maraka.

Fond zdravstva Republike Srpske je dužan da u rebalansu sopstvenog budžeta za ovu godinu pronađe 4,1 milion maraka za finansiranje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Zavoda „Dr Miroslav Zotović", te bolnica u Zvorniku, Prijedoru, Trebinju, Gradišci i Doboju.

Čudna odluka Vlade, s obzirom na to da je poznato u kakvom stanju je Fond - sa 528 miliona maraka nagomilanih obaveza, zaključno sa krajem prošle godine.

Osim ovoga, Fond je dužan da obezbijedi dodatna 2 miliona maraka za funkcionisanje 38 domova zdravlja u Republici Srpskoj. Tako je propisala Vlada, iako ona nije osnivač domova zdravlja. Vlada je, bez jasno naznačenih kriterijuma, propisala i da pojedini domovi zdravlja dobiju više novca od ostalih.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i pored uredno upućenih pitanja, nismo dobili odgovor na to kako će pronaći pomenuta sredstva i da li će zbog toga biti ušteda na određenim stavkama unutar Fonda?

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pismeno im postavite pitanje

06.10.2016 14:17

BN televizija treba pismeno da postavi pitanja:kako je moguće da Drarko Tomaš ima ugovorenu platu od 10.000 km,zbog čega se na ulazu u sjedište fonda zdravstva plaća Bond agencija i pred toga što fond ima svoje obezbjeđenje kao i što će im toliki skupo plaćeni savjetnici.Napomena fond je u dugu preko 500 miliona km

ODGOVORITE
Name

D&š

07.10.2016 08:32

Sad će to riješiti Stevandić!!!!Imat će on samo još više savjetnika?Kakav pitanja ,nema više šta ko da postavlja pitanja o zdravstvu uopšte.!!!!Gledaj ko vodi zdravstvo,gledaj šta se radi u zdravstvu,gledaj šta MMF zahtjeva!!!I eto kuda idemo -u siromaštvo u kakavom žive zemlje Latino Amerike koje je upropastio MMF preko njihovih Vlada!!!!!

Name

odumiranje

07.10.2016 00:34

Ova odluka je zavrsna faza zdravstva,...

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

07.10.2016 18:22

GOSPODO NEMA KOMENTARA - NAROD JE VEĆINOM GLASOVA UGLAVNOM IZABRAO VUCIBATINE I SECIKESE, PATOLOŠKE KLEPTOMANE I LOŠE ĐAKE, GLUPANE I LENJIVCE - DAKLE UŽIVAJTE U VLASTI KAKVU STE NARODE KAO UBJEDLJIVA VEĆINA ZASLUŽILI - ODBRANILI STE NAVODNO SRPSTVO I SIGURNO SRLJATE U PROPAST I BIJEDU... ŽIVIO VAM SLEDEĆIH STO GODINA MILORAD DODIK NA VLASTI ZAJEDNO SA "BRATOM" STEVANDIĆEM - NOVIM DIREKTOROM FONDA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I ŠKRBIĆEVIM ZASLUŽNIM VOJNIKOM KOZANOSTRE

ODGOVORITE