Реформа Граничне полиције БиХ

У БиХ је у току реформа Граничне полиције чији је циљ побољшање ефикасности и финансијске уштеде. Пројекат модернизације Граничне полиције БиХ и њеног приближавања европским стандардима проводи се у сарадњи са Савезном полицијом Њемачке.

Босна и Херцеговина 06.10.2016 | 15:31
Реформа Граничне полиције БиХ
Гранични полицајци убудуће ће бити на границама БиХ а не у канцеларијама региналних центара и дирекције.Све то утицаће на безбједност границе и ефикаснију борбу против прекограничног криминала и шверца.

,,Сигурна граница БиХ значи сигурне границе Европске уније'', тврди Дитер Роман из њемачке Савезне полиције. На наше питање да ли ће то утицати на илегалне миграције са којима у протеклом периоду Њемачка има огромне проблеме Роман одговара да је мигрантска ситуација из БиХ према његовој земљи добра те да је број захтјева држављана БиХ за азил у Њемачкој испод 1%.



На поновљено питање да нас занимају мигранти из афроазијских земаља који хрле у Њемачку и који су је већ преплавили, Роман одговара:
,,Разумио сам ја ваше питање али не могу ван граница своје земље говорити о унутрашњополитичкој ситуацији у Њемачкој. Наравно да је Њамачка главни циљ свих тих миграната и избјеглица.Тренутно је ваша земља у предности јер је избјеглице заобилазе''.

Иако мигранти и избјеглице на тзв. балканској рути још увијек заобилазе БиХ министар безбједности Драган Мектић подсјећа да је формиран штаб на нивоу БиХ да би били спремни да одговоримо евентуалним изазовима.



,,Немамо назнака да би се тај коридор у скорије вријеме могао промијенити и кренути према БиХ али ми морамо бити спремни како нас ситуација не би изненадила. Спремни смо да у складу са својим капацитетима пружимо све оно што захтјева међународно хуманитарно право у смислу транзита преко БиХ'', каже Мектић.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић додаје да је та агенција дио формираног штаба и да у оперативном плану има обавезе и одговорност у складу са уставним надлежностима.



Галић тврди да ће реформа Граничне полиције, која је при крају, побољшати безбједност БХ границе не само по питању илегалне миграције већ и када се ради о борби против прекограничног криминала и тероризма.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хеинз

06.10.2016 15:05

Цитати слово по слово о чему се ради.Опет нешто за јацање БиХ а смањење РС.После вицемо узели нам надлезности и сви нам криви а овакве ствари и не пратимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозес цитати до судњег дана

07.10.2016 00:39

то је природан слијед догадјаја..

Name

сноуден

06.10.2016 19:28

Хм безбједност границе,смијешно сјетите се шта се дешавало и шта је преживео полицајац Палалић Далибор, зато што је открио ланац кријумчарења цигарета из БиХ, за Хрватску.....Пријетње, покушај отказа.....притисак од директора граничне полиције.....је ли то поштивање права радника и људских права. Министар би морао да зна да одговорни и умјешани у кријумчарење и шверц цигарета и даље раде у граничној полицији на руководећим мјестима. Све је сакривено и заташкано и истрага око шверца цигарета, чије су ко се финансирао тим новцем , а и пријетње које је добио полицијски службеник након откривања организованог криминала и међународног криминала и шверца цигарета. Човјек је открио још 2003 године и илегално кријумчарење оружја из десетог кантона преко стрмице до луке шибеник за Италију, али његови предпостављени су сваки његов извјештај опструисали, наравно јер су од свега тога имали велику новчану корист...Толико о борби против криминала и корупције у тој институцији која се зове СТРМИЦА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

афера вијека

31.12.2016 13:49

Оче оче побољшати,док не очистите своје редове од корумпираних високопозицираних кадрова што се показало у случају полицијског службеника Палалиц Далибора ,зна Галић за њега и чуо је о њему.Момак је одрадио открио и пријавио шверц цигарета из БиХ одузео хладњачу пуну цигарета лице лишио слободе ради се о страном дрзављанину Звонимиру Јазицу из Имотског РХ.Његови претпостављени Сукара Раденко и Ковач Велислав су незаконито одмах су три дан пустили лице да побјегне из БиХ и никад против истог нису покренули кривични поступак јер су узели огроман новац да се афера заташка.Сукара је купио стан од тих пара у Бања Луци а Велислав Ковач некретнине у Хрватској на име сина и супруге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сис ко

30.03.2017 19:48

Каква црна ефикасност ко да је побољса па пола људи који су се окитили високим циновима незнају куд су супљи јесу посли или досли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кенгуров врх

21.06.2017 12:34

Мехтицу позабави се слуцајем Стрмица и кријумцарењем цигарета слуцајем полицијског слузбеника границне полиције БиХ ,Палалиц Далибора којег су хрватски кадрови пре свега директори институције границне полиције узели на суб сто није пустио цигарете које су кријумцарене па су му се натоварили вец деценију разним подметањима и незаконитим радњама пробуди се министре и заустави то ....

ОДГОВОРИТЕ