Reforma Granične policije BiH

U BiH je u toku reforma Granične policije čiji je cilj poboljšanje efikasnosti i finansijske uštede. Projekat modernizacije Granične policije BiH i njenog približavanja evropskim standardima provodi se u saradnji sa Saveznom policijom Njemačke.

Bosna i Hercegovina 06.10.2016 | 15:31
Reforma Granične policije BiH
Granični policajci ubuduće će biti na granicama BiH a ne u kancelarijama reginalnih centara i direkcije.Sve to uticaće na bezbjednost granice i efikasniju borbu protiv prekograničnog kriminala i šverca.

,,Sigurna granica BiH znači sigurne granice Evropske unije'', tvrdi Diter Roman iz njemačke Savezne policije. Na naše pitanje da li će to uticati na ilegalne migracije sa kojima u proteklom periodu Njemačka ima ogromne probleme Roman odgovara da je migrantska situacija iz BiH prema njegovoj zemlji dobra te da je broj zahtjeva državljana BiH za azil u Njemačkoj ispod 1%.



Na ponovljeno pitanje da nas zanimaju migranti iz afroazijskih zemalja koji hrle u Njemačku i koji su je već preplavili, Roman odgovara:
,,Razumio sam ja vaše pitanje ali ne mogu van granica svoje zemlje govoriti o unutrašnjopolitičkoj situaciji u Njemačkoj. Naravno da je Njamačka glavni cilj svih tih migranata i izbjeglica.Trenutno je vaša zemlja u prednosti jer je izbjeglice zaobilaze''.

Iako migranti i izbjeglice na tzv. balkanskoj ruti još uvijek zaobilaze BiH ministar bezbjednosti Dragan Mektić podsjeća da je formiran štab na nivou BiH da bi bili spremni da odgovorimo eventualnim izazovima.



,,Nemamo naznaka da bi se taj koridor u skorije vrijeme mogao promijeniti i krenuti prema BiH ali mi moramo biti spremni kako nas situacija ne bi iznenadila. Spremni smo da u skladu sa svojim kapacitetima pružimo sve ono što zahtjeva međunarodno humanitarno pravo u smislu tranzita preko BiH'', kaže Mektić.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić dodaje da je ta agencija dio formiranog štaba i da u operativnom planu ima obaveze i odgovornost u skladu sa ustavnim nadležnostima.



Galić tvrdi da će reforma Granične policije, koja je pri kraju, poboljšati bezbjednost BH granice ne samo po pitanju ilegalne migracije već i kada se radi o borbi protiv prekograničnog kriminala i terorizma.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Heinz

06.10.2016 15:05

Citati slovo po slovo o čemu se radi.Opet nešto za jacanje BiH a smanjenje RS.Posle vicemo uzeli nam nadleznosti i svi nam krivi a ovakve stvari i ne pratimo.

ODGOVORITE
Name

Mozes citati do sudnjeg dana

07.10.2016 00:39

to je prirodan slijed dogadjaja..

Name

snouden

06.10.2016 19:28

Hm bezbjednost granice,smiješno sjetite se šta se dešavalo i šta je preživeo policajac Palalić Dalibor, zato što je otkrio lanac krijumčarenja cigareta iz BiH, za Hrvatsku.....Prijetnje, pokušaj otkaza.....pritisak od direktora granične policije.....je li to poštivanje prava radnika i ljudskih prava. Ministar bi morao da zna da odgovorni i umješani u krijumčarenje i šverc cigareta i dalje rade u graničnoj policiji na rukovodećim mjestima. Sve je sakriveno i zataškano i istraga oko šverca cigareta, čije su ko se finansirao tim novcem , a i prijetnje koje je dobio policijski službenik nakon otkrivanja organizovanog kriminala i međunarodnog kriminala i šverca cigareta. Čovjek je otkrio još 2003 godine i ilegalno krijumčarenje oružja iz desetog kantona preko strmice do luke šibenik za Italiju, ali njegovi predpostavljeni su svaki njegov izvještaj opstruisali, naravno jer su od svega toga imali veliku novčanu korist...Toliko o borbi protiv kriminala i korupcije u toj instituciji koja se zove STRMICA....

ODGOVORITE
Name

afera vijeka

31.12.2016 13:49

Oče oče poboljšati,dok ne očistite svoje redove od korumpiranih visokopoziciranih kadrova što se pokazalo u slučaju policijskog službenika Palalic Dalibora ,zna Galić za njega i čuo je o njemu.Momak je odradio otkrio i prijavio šverc cigareta iz BiH oduzeo hladnjaču punu cigareta lice lišio slobode radi se o stranom drzavljaninu Zvonimiru Jazicu iz Imotskog RH.Njegovi pretpostavljeni Sukara Radenko i Kovač Velislav su nezakonito odmah su tri dan pustili lice da pobjegne iz BiH i nikad protiv istog nisu pokrenuli krivični postupak jer su uzeli ogroman novac da se afera zataška.Sukara je kupio stan od tih para u Banja Luci a Velislav Kovač nekretnine u Hrvatskoj na ime sina i supruge.

ODGOVORITE
Name

sis ko

30.03.2017 19:48

Kakva crna efikasnost ko da je poboljsa pa pola ljudi koji su se okitili visokim cinovima neznaju kud su suplji jesu posli ili dosli.

ODGOVORITE
Name

kengurov vrh

21.06.2017 12:34

Mehticu pozabavi se slucajem Strmica i krijumcarenjem cigareta slucajem policijskog sluzbenika granicne policije BiH ,Palalic Dalibora kojeg su hrvatski kadrovi pre svega direktori institucije granicne policije uzeli na sub sto nije pustio cigarete koje su krijumcarene pa su mu se natovarili vec deceniju raznim podmetanjima i nezakonitim radnjama probudi se ministre i zaustavi to ....

ODGOVORITE