Русија: На ногама 40 милиона људи

Руско Министарство за ванредне ситуације, покренуло је вјежбе цивилне заштите у којима учествује 40 милиона људи, 200.000 припадника служби за спасавања и око 50.000 јединица технике.

Свијет 06.10.2016 | 11:30
Русија: На ногама 40 милиона људи
Вјежбе су почеле дан након што је Русија изашла из споразума са САД о уништавању вишка плутонијума, а трајац́е до 7. октобра. Због тога неки посматрачи и нарочито западни медији ове вјежбе повезују са јачањем напетости у односима Москве и Вашингтона око Сирије и других питања.

Неки западни медији вјежбе руске цивилне заштите оцијењују као припреме за "апокалипсу", док западне новинске агенције наводе да одлука руског министарства подсјец́а на Хладни рат, када су грађани Совјетског Савеза обучавани како да преживе у случају нуклеарног конфликта.

"Тајмс", рецимо, пише да је Москва током актуелног Путиновог мандата два пута имала вјежбе везане за евентуални нуклеарни напад, али истовремено подсјец́а да је Русија највец́а нуклеарна сила на свијету. Британски лист такође подсјец́а на изјаву руског Министарства за ванредне ситуације да Москва има довољно склоништа да у њих смјести све житеље пријестонце - око 12 милиона људи.

Међутим, чињеница је да су ово редовне годишње вјежбе, чији је главни циљ провјера спремности грађана и припадника цивилне заштите и технике у случају различитих ванредних ситуација - природне, хуманитарне или технолошке катастрофе, рата, нуклеарног напада или нуклеарне катастрофе.

Министар за ванредне ситуације Владимир Пучков је изјавио да ц́е покренута четвородневна вјежба помоц́и да се "подигне владина ефикасност у ријешавању посљедица ванредних ситуација широких размјера". Вјежбе се одржавају у три етапе, од Владивостока до Калининграда.

За сваки регион "разрађен" је сценарио могуц́их ванредних ситуација, узимајуц́и у обзир све постојец́е ризике. Тако се град Абакан у Републици Хакасији нашао на удару ваздушних напада, у Краснодарском крају дошло је до пробијања бране и ту наводно пријете велике поплаве, на Криму је "земљотрес".

У неким крајевима Русије дошло је, наводно, до пожара, у другим до изливања гаса итд.

Вјежбе цивилне заштите су у Русији вец́ постале и традиционалне - врше се сваке године од 2012. и темпиране су за 4. октобар, који је Дан цивилне одбране у Русији.

Извор: Спутњик

Коментари / 0

Оставите коментар