Rusija: Na nogama 40 miliona ljudi

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije, pokrenulo je vježbe civilne zaštite u kojima učestvuje 40 miliona ljudi, 200.000 pripadnika službi za spasavanja i oko 50.000 jedinica tehnike.

Svijet 06.10.2016 | 11:30
Rusija: Na nogama 40 miliona ljudi
Vježbe su počele dan nakon što je Rusija izašla iz sporazuma sa SAD o uništavanju viška plutonijuma, a trajaće do 7. oktobra. Zbog toga neki posmatrači i naročito zapadni mediji ove vježbe povezuju sa jačanjem napetosti u odnosima Moskve i Vašingtona oko Sirije i drugih pitanja.

Neki zapadni mediji vježbe ruske civilne zaštite ocijenjuju kao pripreme za "apokalipsu", dok zapadne novinske agencije navode da odluka ruskog ministarstva podsjeća na Hladni rat, kada su građani Sovjetskog Saveza obučavani kako da prežive u slučaju nuklearnog konflikta.

"Tajms", recimo, piše da je Moskva tokom aktuelnog Putinovog mandata dva puta imala vježbe vezane za eventualni nuklearni napad, ali istovremeno podsjeća da je Rusija najveća nuklearna sila na svijetu. Britanski list takođe podsjeća na izjavu ruskog Ministarstva za vanredne situacije da Moskva ima dovoljno skloništa da u njih smjesti sve žitelje prijestonce - oko 12 miliona ljudi.

Međutim, činjenica je da su ovo redovne godišnje vježbe, čiji je glavni cilj provjera spremnosti građana i pripadnika civilne zaštite i tehnike u slučaju različitih vanrednih situacija - prirodne, humanitarne ili tehnološke katastrofe, rata, nuklearnog napada ili nuklearne katastrofe.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov je izjavio da će pokrenuta četvorodnevna vježba pomoći da se "podigne vladina efikasnost u riješavanju posljedica vanrednih situacija širokih razmjera". Vježbe se održavaju u tri etape, od Vladivostoka do Kaliningrada.

Za svaki region "razrađen" je scenario mogućih vanrednih situacija, uzimajući u obzir sve postojeće rizike. Tako se grad Abakan u Republici Hakasiji našao na udaru vazdušnih napada, u Krasnodarskom kraju došlo je do probijanja brane i tu navodno prijete velike poplave, na Krimu je "zemljotres".

U nekim krajevima Rusije došlo je, navodno, do požara, u drugim do izlivanja gasa itd.

Vježbe civilne zaštite su u Rusiji već postale i tradicionalne - vrše se svake godine od 2012. i tempirane su za 4. oktobar, koji je Dan civilne odbrane u Rusiji.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar