"Сок од поморанџе је превара"

У свакој реклами уз приказ доручка видеће се и чаша сока од поморанџе, а природни сокови већ деценијама важе за одличног савезника здравља због обиља витамина које садрже.

Здравље 06.10.2016 | 08:49
"Сок од поморанџе је превара"
Међутим, анализом нутриционистичког профила, фабрички произведен сок од поморанџе је заправо обично смеће, тврди нутриционисткиња Алиса Хамилтон.

Канадска научница Алиса Хамилтон, иначе велики противник сока од поморанџе, тврди да о његовим здравим ефектима може да се говори једино ако га сами исцедимо.

У својој књизи "Исцеђено: Све што не знате о соку од поморанџе" у издању Yале Университy Пресс-а, Хамилтон је упутила критику произвођачима сокова који га у рекламама представљају као здраву намирницу, иако то није.

Хамилтон наводи да би најбоље било попити обичну чашу воде, јер је сок од поморанџе по свом нутрититвном саставу једнак било којем напитку који садржи велику количину шећера.

Куповни сок, упркос етикети с гаранцијом да је 'сок потпуно природан', 'без додатих шећера и конзерванса' или '100% од поморанџе', заправо је калоријска бомба с врло ниским процентом нутријената и упитном количином витамина Ц, тврди она.

Куповни сок не може да буде свеж

 С обзиром на то да је далеки Бразил, због јефтине радне снаге и слабих закона о заштити природне околине, Флориди преотео светски примат у производњи сока од поморанџе, дуг пут који пређе до купаца широм света главни је узрок 'оплемењвања' сока конзервансима који продужавају његову трајност и адитивима који му дају свеж укус.

То објашњава и чињеницу да, иако је просечно трајање сока 60 дана, сок од поморанџе на полицама продавница може да стоји и по годину дана. Такође, сок се током пастеризације загрева, из њега се 'извлачи' кисеоник, а затим се излива у велике металне котлове и додају му се хемикалије.

Такав сок је далеко од природног, свеже исцеђеног, каквим се рекламира, објашњава Хамилтон.

Велика количина шећера 'шокира' организам

 Према нутритивним вредностима, 3.5 децилитра куповног сока има:

153 калорије
34 грама угљених хидрата

27 грама шећера
2.4 грама протеина
0.7 грама влакана


То је отприлике једнака количина угљених хидрата и само три грама шећера мање него што се налази у, на пример, кесици популарних бомона М&Мс.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар