Стопирана исплата три милиона КМ општинама

„Шуме РС“ оспориле су око 3,1 милиона КМ дуга општинама на име накнаде за сечу шуме, односно готово трећину укупних обавеза према њима.

Република Српска 06.10.2016 | 08:18
Стопирана исплата три милиона КМ општинама
То је урађено зато што неке општине у протекле две године нису имале усвојен годишњи план како ће та средства наменски утрошити. Предузећу је ова могућност дата 2013. године, када је измењен Закон о шумама и речено да нису дужни да уплате накнаде општинама које немају план.

Да би општине имале тај план, морају да имају и сагласност ресорног министарства и одлуку своје скупштине, а ту се често јављају проблеми, посебно тамо где начелник и скупштина нису из исте политичке опције. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде кажу да им општине углавном подносе планове на сагласност, али и да је некада не добију.

"Дешава се да општине добију делимичну сагласност, а према нашим сазнањима има случајева и да Скупштина општине не усвоји предложени план" кажу у Министарству.

"Принуђени смо да тражимо наплату преко Пореске управе"

Пуно је случајева, међутим, и да општина све то заврши, а „Шуме“ јој и даље не уплаћују новац.

"План је усвојен, а ево данас нам по том основу дугују 553.000 КМ, што је око десет одсто нашег буџета. Тим новцем треба да се финансира инфраструктура, плати ПДВ за пројекте, те кредити за инфраструктуру. Принуђени смо да тражимо наплату преко Пореске управе" каже начелник Сокоца Милован Бјелица.

У Хан Пијеску су, тврди начелник Љубивоје Шупић, сагласност на план утрошка добили тек у јулу, иако су план направили још у фебруару.

"Код нас је био проблем и од стране Министарства и од стране Скупштине, али морам да кажем да је у све то заправо уплетена политика. Када смо коначно добили сагласност, кренули смо у инвестиције од око 800.000 КМ, а сада чекамо да нам „Шуме“ плате обавезну накнаду, да можемо да платимо извођаче. Они често не поштују рокове за плаћање, па и сада имамо дугове из претходних година" тврди Шупић, те додаје да не би смело да се деси да општине остану без тих прихода.

Начелник Петровца Драго Ковачевић сматра, чак, и да је обавеза да Министарство даје сагланост на план утрошка новца уведена да би „Шуме“ имале алиби да касне са плаћањем.

"Где то има да вам неко други одређује како ћете трошити свој новац?! Ми из малих општина смо се више пута жалили да тешко можемо да испоштујемо правило по којем се та средства троше само за инфраструктуру. Та накнада нам чини 60 одсто буџета, а некада нам је набавка апарата за дом здравља важнија од пута" тврди Ковачевић.

"Ако општине у току године доставе одлуку о усвајању програма утрошка наменских средства и сагласност Министарства, јавно предузеће им плаћа ове накнаде" наводе у „Шумама РС“.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар