Stopirana isplata tri miliona KM opštinama

„Šume RS“ osporile su oko 3,1 miliona KM duga opštinama na ime naknade za seču šume, odnosno gotovo trećinu ukupnih obaveza prema njima.

Republika Srpska 06.10.2016 | 08:18
Stopirana isplata tri miliona KM opštinama
To je urađeno zato što neke opštine u protekle dve godine nisu imale usvojen godišnji plan kako će ta sredstva namenski utrošiti. Preduzeću je ova mogućnost data 2013. godine, kada je izmenjen Zakon o šumama i rečeno da nisu dužni da uplate naknade opštinama koje nemaju plan.

Da bi opštine imale taj plan, moraju da imaju i saglasnost resornog ministarstva i odluku svoje skupštine, a tu se često javljaju problemi, posebno tamo gde načelnik i skupština nisu iz iste političke opcije. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da im opštine uglavnom podnose planove na saglasnost, ali i da je nekada ne dobiju.

"Dešava se da opštine dobiju delimičnu saglasnost, a prema našim saznanjima ima slučajeva i da Skupština opštine ne usvoji predloženi plan" kažu u Ministarstvu.

"Prinuđeni smo da tražimo naplatu preko Poreske uprave"

Puno je slučajeva, međutim, i da opština sve to završi, a „Šume“ joj i dalje ne uplaćuju novac.

"Plan je usvojen, a evo danas nam po tom osnovu duguju 553.000 KM, što je oko deset odsto našeg budžeta. Tim novcem treba da se finansira infrastruktura, plati PDV za projekte, te krediti za infrastrukturu. Prinuđeni smo da tražimo naplatu preko Poreske uprave" kaže načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

U Han Pijesku su, tvrdi načelnik Ljubivoje Šupić, saglasnost na plan utroška dobili tek u julu, iako su plan napravili još u februaru.

"Kod nas je bio problem i od strane Ministarstva i od strane Skupštine, ali moram da kažem da je u sve to zapravo upletena politika. Kada smo konačno dobili saglasnost, krenuli smo u investicije od oko 800.000 KM, a sada čekamo da nam „Šume“ plate obaveznu naknadu, da možemo da platimo izvođače. Oni često ne poštuju rokove za plaćanje, pa i sada imamo dugove iz prethodnih godina" tvrdi Šupić, te dodaje da ne bi smelo da se desi da opštine ostanu bez tih prihoda.

Načelnik Petrovca Drago Kovačević smatra, čak, i da je obaveza da Ministarstvo daje saglanost na plan utroška novca uvedena da bi „Šume“ imale alibi da kasne sa plaćanjem.

"Gde to ima da vam neko drugi određuje kako ćete trošiti svoj novac?! Mi iz malih opština smo se više puta žalili da teško možemo da ispoštujemo pravilo po kojem se ta sredstva troše samo za infrastrukturu. Ta naknada nam čini 60 odsto budžeta, a nekada nam je nabavka aparata za dom zdravlja važnija od puta" tvrdi Kovačević.

"Ako opštine u toku godine dostave odluku o usvajanju programa utroška namenskih sredstva i saglasnost Ministarstva, javno preduzeće im plaća ove naknade" navode u „Šumama RS“.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar