Савјети за жену: Буди лијепа, и језик за зубе

Како да будете добра супуруга: Топ савети из прошлог века.

Мода и љепота 06.10.2016 | 07:25
Савјети за жену: Буди лијепа, и језик за зубе
Све до '80. година прошлог века, савети о браку и брачном животу сводили су се на то како да жена угоди мушкарцу свог живота. И већина тих савета своди се на "буди лепа и држи језик за зубима". Ево како је то изгледало.

1900: Смисао живота жене је да постане мајка. "Од дана венчања млади муж би требало да обликује живот своје супруге тако да буде усмерен на зачеће и мајчинство. Ако до тога не дође, она није вредна да буде супруга", написала је Ема Френсис Дрејк у свом водичу за брак из 1902. "Шта млада жена треба да зна".

1910: Жена која не жели да слуша, не заслужује да буде супруга. "Модерна жена која воли да се расправља тешко се покорава љубави и разуму. Кад би само слушала у тишини - што је за њу изразито болан процес - могли бисте је одлучно и љубазно уверити да није у праву. Али, жена која не жели да слуша, треба да буде 'отпуштена' из вашег живота", саветује Волтер Галихан у књизи "Модерна жена и како је укротити" која је била популарна тих година.

1920: Кафа и чај сигуран су пут до проблема у кревету. "Чај и кафа нису нужно отровни, али имају недвосмислено ефекат отрова. Конзумирање кафе и чајева у великим количинама вероватно има утицај на оно што се назива фригидност код жена и има лош утицај на њихово репродуктивно здравље. Ако мушкарац не жели фригидну и отечену жену у свом брачном кревету, требало би да јој забрани ова пића", саветује Бернар Макфаден у свом делу "Бити супруга и брак".

1930: Бодови за жене и мужеве. Др Џорџ Крејн направио је '30. година прошлог века таблицу за бодовање супружника. Жене су бодове губиле ако нису бринуле о деци, ако су носиле црвени лак на ноктима, спавале с виклерима на глави, стављале крему на лице или ако су на спавање ишле после мужа. Мужеви су бодове губили ако би остављали ципеле у дневној соби, ако би предили своју супругу са својом мајком, као и за одмеравање других жена док су у присуству супруге.

1940: Проблеми жене су занемарљиви у односу на оне са којима се суочава њен супруг.Жена је требало да буде неко ко уме да слуша: "Нека вам муж исприча све своје невоље и проблеме, па ћете схватити да су ваши проблеми у поређењу с његовим потпуно неважни", пише Едвард Подолски у књизи "Секс данас у брачном животу" из 1943. "Не оптерећујте га баналностима и жалопојкама кад дође с посла. Пустите га да се одмори пре вечере, а породичне проблеме решавајте кад он буде задовољен", саветује Подолски. Ако нисте сигурни шта би то требало да значи - ево кратко и јасно: "Запамтите, ваш најважнији посао је да храните и одржавате его свог супруга. Подизање морала је женски посао."

1950: Брак је каријера. Једна од најутицајнијих брачних саветница из '50. година прошлог века, Емили Мад имала је савет за све амбициозне жене: "Постати успешна супруга је каријера само по себи, која захтева пуно квалитета - дипломатских, пословних, кулинарских, а морате бити и вешта медицинска сестра, учитељица, али и гламурозна девојка", саветовала је она 1955. године у тексту за "Ридерс дајџест".

1960: Батине си добила јер ниси умела да препознаш његове потребе. У колумни "Може ли се спасити овај брак" др Пол Попеноу, чувени брачни саветник из '60. година написао је нешто стварно језиво: кад је код њега дошла по савет клијенткиња с модрицом испод ока и рекла да је одбила секс с мужем након што ју је он претукао, др Попеноу јој је рекао да је тиме сама изазвала његов следећи напад беса.

1970: Боље је да нико не зна да имате проблеме. Тада је важило правило да се о проблемима у браку не говори да се мужу не би натоварили додатни проблеми. А чишћење куће и пристојно облачење били су приоритет.

И тако... Буди лепа и језик за зубе. Колико су се ставови променили до данас? Шта ви кажете, пишите нам у коментарима.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

з

06.10.2016 07:29

Мушкарци , ове особине , данас не знају да цијене !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

06.10.2016 13:46

Некад су била писана и неписана правила за оба Пола и улоге су биле подељене. Данас нема великих правила и данасње Зене имају слободу да раде ста хоце медјутим мој осјецај је да незнају ста хоце па сиу растргнуте измедју Каријере , Брака, лицне слободе и ставова медија. Вецина зена (младјих од 30 год) не зели дјецу или ако једном у будуцности , муза у неком класицном смислу незели готово ниједна зена вец висе Буттлера који це да слузи за све оне неугодне ствари сто морају да се раде у зивоту. Углавном су заљубљене у себе и све друго је споредно. Мозете их препознати како сетају неку Куцу или имају мацу , једном седмицно ставља нокте у салону љепоте и по 10 селфиа на дан. углавом коментарисе на фејсу друге Зене истог става како су лијепе и згодне и оцекују на својој слици 100 лајкова. Узор су има Парис Хилтон, Цеца , ЈК и Ким кардасхиан.