У Хјустону полудели за Љуљем, а из Шпаније стиже порука...

...Откупна клаузула је 12.000.000 евра! Реал се на време заштитио од потенцијалних купаца с оне стране Атлантика и то на један врло лукав начин...

Кошарка 06.10.2016 | 22:15
У Хјустону полудели за Љуљем, а из Шпаније стиже порука...
Не бисмо открили топлу воду када бисмо писали о томе колико Серхио Љуљ има играчких квалитета, али откако је спаковао Оклахоми 22 поена и поделио девет асистенција у пријатељском сусрету одиграном у Мадриду у понедељак увече, НБА лига полудела је за шпанским плејмејкером.

Мада је и раније био један од носилаца игре Реала и Црвене фурије, Серхио Љуљ доживео је одређену трансформацију током лета, због чега сада игра кошарку на потпуно новом нивоу. А после утакмице с Оклахомом разумљиво је и зашто су многи НБА клубови почели да обраћају посебну пажњу. Посебно у Хјустону, који полаже права на Љуљов уговор с оне стране Атлантика. 

Покушали су у клубу из Тексаса прошлог лета да намаме 28-годишњег универзалца са трогодишњим уговором вредним укупно 18.000.000 долара за три сезоне. Међутим, у Реалу као да су на време предосетили шта би могло да се спреми, па су готово експресно с поузданим организатором игре продужили сарадњу до 2021. године. Тиме га учинили и другим најплаћенијим играчем у клубу са два милиона евра по сезони, одмах иза Рудија Фернандеза (око 3.000.000).

То, ипак, није главна цака. Јер, поред плате чекају га и бројни бонуси, а главна ставка је откупна клаузула специјално креирана за НБА, која је са пет милиона евра отишла на 12.000.000 евра!

Тако су се у Реалу обезбедили да Љуљов евентуални одлазак у НБА лигу не буде због новца, већ због чисте жеље да се опроба у најјачој средини. А ту главну улогу играју закони.

Наиме, када би се десило да Љуљ следеће сезоне добије понуду од осам милиона долара по сезони, то значи да би у НБА лиги морао да игра практично бесплатно током наредне три године. А ево и зашто. Јер, од те суме на порез одлази отприлике половина новца, а Љуљ би био у обавези да плати слободу са већ поменутих 12.000.000 евра, колика је откупна клаузула. Познато је да се НБА тимови не баве плаћањем на тај начин, већ да су играчи практично задужени да се баве својом слободом и да практично из свог џепа морају да плате износ који је договорен.

Било како, навијачи Реала не морају да страхују, јер из клуба најављују да ће Љуљ каријеру завршити управо у Мадриду.

За Хјустон само остају слатке муке...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар