U Hjustonu poludeli za Ljuljem, a iz Španije stiže poruka...

...Otkupna klauzula je 12.000.000 evra! Real se na vreme zaštitio od potencijalnih kupaca s one strane Atlantika i to na jedan vrlo lukav način...

Košarka 06.10.2016 | 22:15
U Hjustonu poludeli za Ljuljem, a iz Španije stiže poruka...
Ne bismo otkrili toplu vodu kada bismo pisali o tome koliko Serhio Ljulj ima igračkih kvaliteta, ali otkako je spakovao Oklahomi 22 poena i podelio devet asistencija u prijateljskom susretu odigranom u Madridu u ponedeljak uveče, NBA liga poludela je za španskim plejmejkerom.

Mada je i ranije bio jedan od nosilaca igre Reala i Crvene furije, Serhio Ljulj doživeo je određenu transformaciju tokom leta, zbog čega sada igra košarku na potpuno novom nivou. A posle utakmice s Oklahomom razumljivo je i zašto su mnogi NBA klubovi počeli da obraćaju posebnu pažnju. Posebno u Hjustonu, koji polaže prava na Ljuljov ugovor s one strane Atlantika. 

Pokušali su u klubu iz Teksasa prošlog leta da namame 28-godišnjeg univerzalca sa trogodišnjim ugovorom vrednim ukupno 18.000.000 dolara za tri sezone. Međutim, u Realu kao da su na vreme predosetili šta bi moglo da se spremi, pa su gotovo ekspresno s pouzdanim organizatorom igre produžili saradnju do 2021. godine. Time ga učinili i drugim najplaćenijim igračem u klubu sa dva miliona evra po sezoni, odmah iza Rudija Fernandeza (oko 3.000.000).

To, ipak, nije glavna caka. Jer, pored plate čekaju ga i brojni bonusi, a glavna stavka je otkupna klauzula specijalno kreirana za NBA, koja je sa pet miliona evra otišla na 12.000.000 evra!

Tako su se u Realu obezbedili da Ljuljov eventualni odlazak u NBA ligu ne bude zbog novca, već zbog čiste želje da se oproba u najjačoj sredini. A tu glavnu ulogu igraju zakoni.

Naime, kada bi se desilo da Ljulj sledeće sezone dobije ponudu od osam miliona dolara po sezoni, to znači da bi u NBA ligi morao da igra praktično besplatno tokom naredne tri godine. A evo i zašto. Jer, od te sume na porez odlazi otprilike polovina novca, a Ljulj bi bio u obavezi da plati slobodu sa već pomenutih 12.000.000 evra, kolika je otkupna klauzula. Poznato je da se NBA timovi ne bave plaćanjem na taj način, već da su igrači praktično zaduženi da se bave svojom slobodom i da praktično iz svog džepa moraju da plate iznos koji je dogovoren.

Bilo kako, navijači Reala ne moraju da strahuju, jer iz kluba najavljuju da će Ljulj karijeru završiti upravo u Madridu.

Za Hjuston samo ostaju slatke muke...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar