Данас се обиљежава свјетски дан учитеља

Свјетски дан учитеља обиљежава се у цијелом свијету сваке године на данашњи дан. Циљ је да се пружи подршка просветним радницима и њиховој суштинској улози у образовању и васпитању дјеце, јер они граде темељ за будућност.

Свијет 05.10.2016 | 15:55
Данас се обиљежава свјетски дан учитеља
Полазак у школу и сусрет са учитељем остаје у сјећању цијели живот. Дани потпуне безбрижности пролазе, а на животну сцену стижу и радне обавезе.

Како ће их дијете прихватити зависи од много тога, а у великој мјери од улоге учитеља и његове способности и спремности да задржи дјечију пажњу, да их мотивише да стичу нова знања и што је још важније да уче како да постану добри људи.

“Добар учитељ треба да има прво велику љубав према дјеци, да има стрпљења, разумијевања за своје ученике и онда ће бити добри резултати рада и поштовања учитеља”, изјавила је за БН телевизију Марица Симанић, наставник разредне наставе у ОШ “Кнез Иво од Семберије” у Бијељини.

Велика је одговорност на плећима учитеља, посебно у данашње вријеме поремећених вриједности када просветни радници нису поштовани као некада.

“Није лак позив, он је пун одговорности, пун обавеза, али данас можда да је учитељ деградиран у овом друштву, али доћиће то на своје мјесто само треба времена да учитељ добије тај статус који је имао и прије да буде поштован у друштву”, прича за БН телевизију учитељица Марица.

Ипак, без обзира на све добар учитељ не смије да заборави смисао свог позива који у првом реду мора да воли. Дјеца то осјете и тај печат дуго носе. И у зрелим годинама радо се сјете учитеља.

Учитељ је други родитељ, с њим проводимо много времена, смијемо се и плачемо, стичемо знање и радне навике, без којих се тешко може напредовати у животу.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар