Danas se obilježava svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se u cijelom svijetu svake godine na današnji dan. Cilj je da se pruži podrška prosvetnim radnicima i njihovoj suštinskoj ulozi u obrazovanju i vaspitanju djece, jer oni grade temelj za budućnost.

Svijet 05.10.2016 | 15:55
Danas se obilježava svjetski dan učitelja
Polazak u školu i susret sa učiteljem ostaje u sjećanju cijeli život. Dani potpune bezbrižnosti prolaze, a na životnu scenu stižu i radne obaveze.

Kako će ih dijete prihvatiti zavisi od mnogo toga, a u velikoj mjeri od uloge učitelja i njegove sposobnosti i spremnosti da zadrži dječiju pažnju, da ih motiviše da stiču nova znanja i što je još važnije da uče kako da postanu dobri ljudi.

“Dobar učitelj treba da ima prvo veliku ljubav prema djeci, da ima strpljenja, razumijevanja za svoje učenike i onda će biti dobri rezultati rada i poštovanja učitelja”, izjavila je za BN televiziju Marica Simanić, nastavnik razredne nastave u OŠ “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini.

Velika je odgovornost na plećima učitelja, posebno u današnje vrijeme poremećenih vrijednosti kada prosvetni radnici nisu poštovani kao nekada.

“Nije lak poziv, on je pun odgovornosti, pun obaveza, ali danas možda da je učitelj degradiran u ovom društvu, ali doćiće to na svoje mjesto samo treba vremena da učitelj dobije taj status koji je imao i prije da bude poštovan u društvu”, priča za BN televiziju učiteljica Marica.

Ipak, bez obzira na sve dobar učitelj ne smije da zaboravi smisao svog poziva koji u prvom redu mora da voli. Djeca to osjete i taj pečat dugo nose. I u zrelim godinama rado se sjete učitelja.

Učitelj je drugi roditelj, s njim provodimo mnogo vremena, smijemo se i plačemo, stičemo znanje i radne navike, bez kojih se teško može napredovati u životu.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar