Зашто се Италијани не гоје уз пасту и пицу?

Италијани су познати као највећи светски гурмани, али је у њиховој земљи гојазност далеко мање распрострањена, него у остатку Европе и Америци.

Здравље 05.10.2016 | 08:52
Зашто се Италијани не гоје уз пасту и пицу?
Како се Италијани не гоје, упркос томе што живе у земљи тестенина и пице?

Многе студије су показале да је медитеранска исхрана идеална за дуговечност, добро здравље и спречавање гојазности, али се у њу не убраја брза храна коју ми обично називамо италијанском, иако с тамошњом традиционалном кухињом нема много везе.

Италијани највише уживају у поврћу, воћу, риби и морским плодовима, махунаркама, живинском месу, интегралним житарицама, маслиновом уљу, црвеном вину и сиру, а конзумирају врло мало црвеног меса.

Обично дан започињу мањим доручком са кафом с млеком или без млека, заједно са “корнетом” (кексом) или житарицама.

Ручак варира од регије до регије и од породице до породице, али се углавном састоји од два јела – салате и сендвича или мањег тањира тестенине праћеног комадом пилетине, рибе или поврћа.

У Италији ретко броје калорије, јер једу док се не засите. Они воде и активан начин живота и сасвим је уобичајено прошетати после породичног ручка или вечере.

Они не претерују са масноћама, па чак ни са маслиновим уљем, које иначе интензивно користе у кухињи.

Укус додају и балзамико сирћетом, као и свежим зачинима.

У Тоскани су махунарке најзаступљенија намирница, па су “паста е фагиоли” (тестенина са пасуљем) и “риболлита” супа најпопуларнија јела.

На југу се највише једу артичоке, свежа риба, свеже зачинско биље, лимун, капар, а паста се служи са врло мало маслиновог уља или са поврћем и парадајз сосом, али увек у малим порцијама.

Б 92
фото: интерент

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Келнер

05.10.2016 19:23

Све је ово тацно сто сте написали,зива истина,али нисте написали оно главно,они нису проклети као нас народ да се прездеравају,једу у нормалним колицинама и зато нису дебели.Лако је нахранити гладан стомак а гладне оци никако.

ОДГОВОРИТЕ