На којој страни тијела је здравије спавати?

Јесте ли знали да позиција у којој спавате утиче на ваше опште здравље? Последња истраживања показала су да спавање на левој страни може допринети здрављу многих органа.

Здравље 05.10.2016 | 08:48
На којој страни тијела је здравије спавати?
Портал ХеалтхДигезт објавио је листу неколико могућих користи спавања на левој страни.

Побољшава функционисање лимфног система

Лимфни систем има кључну улогу у одстрањивању "отпада" и токсина из нашег система. Стручњаци кажу да је највећи део лимфног система смештен на нашој левој страни тела и зато спавање на тој страни може помоћи телу да ефективније процесуира отпад. С обзиром да лимфни систем транспортује масти, протеине и друге важне супстанце до ваших ткива, лежање на левој страни омогућава вашим ћелијама да брже добију ове супстанце.

Омогућава слезини да боље одради свој посао

Слезина је највећи орган у лимфном систему и такође се налази у левом делу тела и када спавате на тој страни она ради боље. Главни разлог за то је гравитација - поспешује проток крви кроз слезину и омогућава јој да брже филтрира нечистоће.

Поспешује елиминацију "смећа"

Простор између танког и дебелог црева такође је на левој страни. Гравитацијске силе олакшавају "отпаду" да пређе из танког у дебело црево.

Може смањити ноћну горушицу

Уколико патите од сталне горушице добро је спавати на левој страни да уловите барем мало сна. У тој ће позицији ваш желудац бити смештен између сфинктера који га спаја с једњаком. Спавање на левој страни онемогућава да се садржај желуца враћа у једњак.

Спашава вашу јетру од преоптерећења

С обзиром да је јетра на десној страни тела лежање на тој страни може направити притисак на овај орган. Лева позиција пак неће допустити токсинима и другим штетним супстанцама да преоптерете јетру.

Добро је за срце

Лева страна срца прима крв из плућа и пумпа га у ваше тело. Зато спавање на левој страни може помоћи срцу да квалитетније и једноставније уради свој посао. Када спавате на левој страни гравитација побољшава функцију вашег крвотока.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Таксират

05.10.2016 09:57

Сто се тице срца раније су била тумацења да управо ради бољег рада истог, не треба спавати на лијевој страни у ком слуцају се врси притисак на срце тезином осталих органа који су у нивоу истог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЗ

05.10.2016 22:31

Ни спавање на лијевој страни се не препоруцује, јер би онда десна, веца страна плуца врсила притисак на срце и то би утјецало на рад срца, нароцито код старијих особа. И пуни стомак који је и сам под притиском највецег органа пробавног тракта, јетре, врсио би притисак на срце. Низ експеримената које су обавили Галтех и Бутсех показао је да је храни потребно 2,5 до 4,5 сата да из сотмака стигне до цријева ако особа спава на десној страни, док је за исти процес потребно 5 до 8 сати ако особа спава на лијевој страни. Стога је спавање на десној страни исправан полозај јер је лијево плуцно крило мање од десног и притисак на срце је у том слуцају мањи, јетра ради неометано јер је стомак изнад ње и његов се садрзај празни брзе. Осим тога спавање на десној страни представља једну од најбољих медицинских интервенција у олаксавању екскреције слузавог секрета из лијеве дисајне бронхиоле. То је оно сто је констатовао др. Ал-Раwи који је додао и то да је разлог за просиривање зрацних путева у лијевом плуцном крилу, а не у десном то сто су бронхиоле десног плуцног крила постављене боцно до одредјене мјере док су оне у лијевом плуцном крилу ветикалне, тако да је тезе потиснути секрет према горе, како би се избацио. Ово доводи до накупљања секрета у доњем дијелу и то узрокује њихово сирење. Симптоми у овом стадију су прекомјерно празњење флегме ујутро сто мозе довести до опасне болести као сто је плуцна апса или болести мокрацних канала и један од најмодернијих нацина лијецења таквих слуцајева је спавање на десној страни.

ОДГОВОРИТЕ