Na kojoj strani tijela je zdravije spavati?

Jeste li znali da pozicija u kojoj spavate utiče na vaše opšte zdravlje? Poslednja istraživanja pokazala su da spavanje na levoj strani može doprineti zdravlju mnogih organa.

Zdravlje 05.10.2016 | 08:48
Na kojoj strani tijela je zdravije spavati?
Portal HealthDigezt objavio je listu nekoliko mogućih koristi spavanja na levoj strani.

Poboljšava funkcionisanje limfnog sistema

Limfni sistem ima ključnu ulogu u odstranjivanju "otpada" i toksina iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da je najveći deo limfnog sistema smešten na našoj levoj strani tela i zato spavanje na toj strani može pomoći telu da efektivnije procesuira otpad. S obzirom da limfni sistem transportuje masti, proteine i druge važne supstance do vaših tkiva, ležanje na levoj strani omogućava vašim ćelijama da brže dobiju ove supstance.

Omogućava slezini da bolje odradi svoj posao

Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i takođe se nalazi u levom delu tela i kada spavate na toj strani ona radi bolje. Glavni razlog za to je gravitacija - pospešuje protok krvi kroz slezinu i omogućava joj da brže filtrira nečistoće.

Pospešuje eliminaciju "smeća"

Prostor između tankog i debelog creva takođe je na levoj strani. Gravitacijske sile olakšavaju "otpadu" da pređe iz tankog u debelo crevo.

Može smanjiti noćnu gorušicu

Ukoliko patite od stalne gorušice dobro je spavati na levoj strani da ulovite barem malo sna. U toj će poziciji vaš želudac biti smešten između sfinktera koji ga spaja s jednjakom. Spavanje na levoj strani onemogućava da se sadržaj želuca vraća u jednjak.

Spašava vašu jetru od preopterećenja

S obzirom da je jetra na desnoj strani tela ležanje na toj strani može napraviti pritisak na ovaj organ. Leva pozicija pak neće dopustiti toksinima i drugim štetnim supstancama da preopterete jetru.

Dobro je za srce

Leva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u vaše telo. Zato spavanje na levoj strani može pomoći srcu da kvalitetnije i jednostavnije uradi svoj posao. Kada spavate na levoj strani gravitacija poboljšava funkciju vašeg krvotoka.

B 92
foto: internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Taksirat

05.10.2016 09:57

Sto se tice srca ranije su bila tumacenja da upravo radi boljeg rada istog, ne treba spavati na lijevoj strani u kom slucaju se vrsi pritisak na srce tezinom ostalih organa koji su u nivou istog.

ODGOVORITE
Name

HZ

05.10.2016 22:31

Ni spavanje na lijevoj strani se ne preporucuje, jer bi onda desna, veca strana pluca vrsila pritisak na srce i to bi utjecalo na rad srca, narocito kod starijih osoba. I puni stomak koji je i sam pod pritiskom najveceg organa probavnog trakta, jetre, vrsio bi pritisak na srce. Niz eksperimenata koje su obavili Galteh i Butseh pokazao je da je hrani potrebno 2,5 do 4,5 sata da iz sotmaka stigne do crijeva ako osoba spava na desnoj strani, dok je za isti proces potrebno 5 do 8 sati ako osoba spava na lijevoj strani. Stoga je spavanje na desnoj strani ispravan polozaj jer je lijevo plucno krilo manje od desnog i pritisak na srce je u tom slucaju manji, jetra radi neometano jer je stomak iznad nje i njegov se sadrzaj prazni brze. Osim toga spavanje na desnoj strani predstavlja jednu od najboljih medicinskih intervencija u olaksavanju ekskrecije sluzavog sekreta iz lijeve disajne bronhiole. To je ono sto je konstatovao dr. Al-Rawi koji je dodao i to da je razlog za prosirivanje zracnih puteva u lijevom plucnom krilu, a ne u desnom to sto su bronhiole desnog plucnog krila postavljene bocno do odredjene mjere dok su one u lijevom plucnom krilu vetikalne, tako da je teze potisnuti sekret prema gore, kako bi se izbacio. Ovo dovodi do nakupljanja sekreta u donjem dijelu i to uzrokuje njihovo sirenje. Simptomi u ovom stadiju su prekomjerno praznjenje flegme ujutro sto moze dovesti do opasne bolesti kao sto je plucna apsa ili bolesti mokracnih kanala i jedan od najmodernijih nacina lijecenja takvih slucajeva je spavanje na desnoj strani.

ODGOVORITE