У Бечу уведен закон о фер-плеј туризму

Бечка покрајинска скупштина је усвојила нови амандман Закона о унапређењу туризма који прописује обавезну пријаву за све оне који изнајмљују собе или апартмане гостима – без обзира да ли су у питању предузетници или физичка лица.

Путовања 05.10.2016 | 08:43
У Бечу уведен закон о фер-плеј туризму
Директор Туристичке организације Беча, Норберт Кетнер, сматра да овај амандман представља суштински подстрек у правом смеру који омогућава економију дељења и фер плеј у туризму.

Од 2013. године у Бечу постоји обавезна боравишна такса која се наплаћује за сваки боравак у главном граду Аустрије који се одвија уз накнаду, што такође важи за приватне собе и апартмане. Нови амандман обавезује понуђаче смештаја да пријаве сваку смештајну јединицу, а интернет платформе да пријаве контакт податке својих понуђача и адресе свих изнајмљених смештаја. Ово ће омогућити граду да контролише плаћање пореза.

Понуде економије дељења доприносе разноликости туристичке понуде града, али је неопходно да сви они који учествују у туристичком тржишту Беча, подлежу истим правилима и дажбинама. Увођењем законске регулативе Беч ствара основу за транспарентну конкурентност и правну сигурност за све оне понуђаче који су се налазили у сивој зони, рекао је Кетнер.

Казна за оне који не пријаве боравак својих гостију, износиће 2.100 евра. Стратегија Беча јесте да се прво фокусира на информисање и едукацију у вези са овом темом, а не одмах на кажњавање.

Б 92
фото: интерент

Коментари / 0

Оставите коментар