Руке откривају емоције и намјере

Руке су прави показатељ емоција, чак иако покрети нису потпуно спонтани. Ако посматрате гестикулације и покрете неке особе, можете много тога открити о њеном карактеру и намерама, тврде психолози.

Занимљивости 05.10.2016 | 08:39
Руке откривају емоције и намјере
* Држање руку иза леђа је типичан гест лидера, али и полицајаца који надзиру одређен рејон или директора школе док шета школским двориштем... Емоције везане за овај покрет су супериорност, самоувереност и моћ. С друге стране, ако особа једном руком држи чврсто зглоб друге руке, то је знак фрустрације и покушај да успостави самоконтролу.

* Додиривање лица често се користи приликом флертовања и карактеристично је за жене које желе да привуку пажњу. Ако дама која седи ставља једну шаку преко друге, а затим наслања лице као на послужавнику, има жељу да јој се мушкарци диве.

* Преплитање прстију исказује суздржан, нервозан или негативан став. У седећем положају се изводи испред лица или у крилу, а у стојећем ставу најчешће у висини препона. То је знак да са овом особом нећете лако изаћи на крај, шта год да је у питању. Нарочито ако преплиће прсте са рукама високо подигнутим, у нивоу груди или лица.

* Када процењујемо нешто или некога, то најчешће испољавамо згрченом шаком или песницом којом додирујемо браду или образ, често са кажипрстом упереним нагоре. Ово није позитиван гест, јер се обично испољава када губимо стрпљење и интересовање, а пристојност налаже да покажемо суздржаност.

* Особа којој је досадно препознаје се по томе што често мења положај руку и све јаче стиска песнице.

* Палчеви који вире из ревера сакоа, капута, мантила, јакне..., показују да се особа осећа супериорније у односу на друге. Овакав став је својствен женама и мушкарцима, који мисле да више вреде него људи у њиховом окружењу.

* Трљање шака није знак нервозе, као што многи претпостављају. Напротив, најчешће је гест када желимо да саопштимо нешто позитивно или очекујемо нешто добро.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар