Начелничка фотеља дража од посланичке

Актуелни сазив Народне скупштине РС могло би да напусти седам посланика који су на протеклим локалним изборима добили мандате начелника општине или одборника широм РС.

Република Српска 05.10.2016 | 07:45
Начелничка фотеља дража од посланичке
Судећи према оном што су нам рекли, већина њих наставак своје каријере види на начелничким позицијама. Игор Радојичић, новоизабрани градоначелник Бањалуке, потврдио је да преузима кормило градске администрације, а у ексклузивном интервјуу "Независним" већ је најавио своје прве потезе.

Зоран Аџић, новоизабрани начелник општине Градишка, каже да ће прихватити функцију начелника, а да ће му главни мотив бити привредни развој општине.

"Наставићемо тамо гдје смо стали 2011. јер у протекле четири године није урађено готово ништа. Изградићемо агроиндустријску зону и настојаћемо да доведемо нове инвеститоре", каже он. Милан Ковач, новоизабрани начелник општине Шипово, каже да ће се опредијелити за начелничку функцију не зато што је евентуално атрактивнија или изазовнија, него зато што је много конкретнија.

"Начелничка позиција захтијева конкретан рад и активности које могу донијети промјене у животу грађана, а у парламенту можеш да сједиш, а можеш и да не сједиш, можеш да причаш, можеш да шутиш. Скупштина одлучује колективно, а начелник је самосталан и по Закону о локалној самоуправи има добра овлаштења којима може да утиче на поправљање живота грађана. Најбоље до изражаја могу доћи личне способности", каже он. Срђан Амиџић, новоизабрани одборник у Скупштини града Бањалука, који је добио двоструко више личних гласова од другопласираног кандидата, каже да ће вјероватно прећи у градску скупштину, али да ће коначну одлуку донијети након разговора са коалиционим партнерима.

"Истински сам ушао у ову трку да бих дао допринос да развијамо град, нисам ушао само да 'повучем' листу. Част је бити дио Скупштине, која је највиши орган Републике. У Бањалуци можемо оперативно пуно више остварити и ја од тог посла сигурно нећу бјежати", каже он.

Максида Пирић, портпарол Централне изборне комисије БиХ, каже да је рано говорити о одлукама ко ће замијенити посланике који се буду опредијелили да рад наставе у локалним заједницама, јер прво треба потврдити изборне резултате.

"ЦИК потврђује резултате у року од 30 дана од дана одржавања избора, након потврђивања резултата знаће се ко су носиоци мандата, свима њима ће бити понуђен мандат, у складу са законом могу га прихватити или одбити. Уколико га прихвате, а налазе се на некој од неспојивих функција, ЦИК по службеној дужности утврђује престанак мандата", појаснила је она.

Додала је да је правило да на мјесто посланика који напусти парламент долази наредни у складу са бројем освојених гласова. Уколико је посланик са редовне листе, на његово мјесто долази први наредни с те листе.

Уколико је посланик са компензационе листе, његов насљедник ће бити са те листе.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рис

05.10.2016 06:19

Нема од тога ниста! Није нико луд да плату од 2400 КМ замјени са платом од 850 КМ. Гласас за Амидзица или Бореновица,а они се одрекну мандата у корист за некога за кога нисам гласао. Мјењати изборни закон под хитно! Само назив странке на листицу,па на крају да се види колико је ко добио процената. На основу тога поделити мандате странкама, па нека они одлуце ко це у скупстину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

05.10.2016 07:42

Која ти је разлика, у првом слуцају ти је криво сто ниси одлуцио ти, тј гласао си за једног а он се одрекао и тако други усао. У другом слуцају тек нецес одлуцивати ти, него они медјусобно,и тако се мозе провлацити нека улизица предјсједнику коју народ не воли. Моје мисљење је да је ипак боље овако, јер било је слуцајева гдје је пролазио цовјек из народа, искљуциво гласовима људи који га постују и познају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Новак

05.10.2016 08:38

У праву си! Онда макар нека на листу иду људи који вец не седе у Републицкој Скупстини, и за које знас да се неце одреци мандата! Било би постеније.

Name

АлександарРС

05.10.2016 09:27

Свака цаст за све који се одлуце на овај потез ! За Срдју несумњам да це преци у слузбу града. Амбициозан, млад, перспектива РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

05.10.2016 09:29

На локалном нивоу колико одборника толико гласова није битна партија,јер у свакој партији има 3-4 човека која вреде могло би се нешто направити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

05.10.2016 09:42

Фотељи се у зубе не гледа.

ОДГОВОРИТЕ