Русији ускраћују право вета у СБ УН?

Високи комесар УН за људска права Зеид Рад ал Хусеин позвао је да се Русији као чланици Савета безбедности ускрати право вета због ситуације у Алепу.

Свијет 04.10.2016 | 22:30
Русији ускраћују право вета у СБ УН?
Хусеин је уверен да је "дошло време за одлучна деловања и да ће Савет безбедности УН забранити својим члановима да користе право вета, јер постоје, како он каже, "озбиљна страховања да су извршени ратни злочини, злочини против човечности или геноцид".

- Запаљиво оружје које користи сиријска војска као и Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације представљају кршење међународног права - наводи он.

Москва је одбацивала оптужбе о употреби таквог оружја, а портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да се операција у Сирији изводи уз строго поштовање међународног права.

Руски политичари и стручњаци наводе да "запаљивог оружја" у наоружању руских Ваздушно-космичких снага нема.

Аналитичари, с друге стране, нису одбацили могућност да такво оружје поседују САД и да га користе у Сирији.

Министарство обране Руске Федерације више је пута наглашавало да се сва бомбардовања изводе након вишеструке провере података и координата да би се одбацио ризик од страдања цивила, а исто је потврђивала и сиријска страна.

Иницијативу о ускраћивању права вета је раније изнела Француска.

Председник Франсоа Оланд предложио је одустајање од вета када се ради о масовним жртвама међу цивилима.

Председник Русије Владимир Путин тада је навео да се право вета у Савету безбедности УН увек примењивало и да се приликом оснивања организације није претпостављало да ће Савет безбедности одлучивати једногласно.

- Суштина организације и јесте у потрази за компромисом, а њена снага у различитим мишљењима и тачкама гледишта - рекао је Путин.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Убица

05.10.2016 06:06

Пале болнице и убијају дјецу позната Руска јацина и постовања обицаја рата браца са Србима уби са даљине а и кад имас моц а кад загусти бјезите ноге усра вас гузица то се видило кад се бјезало и Бања Лука била празна и да неби стоп од Америке храбрст на видјелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

05.10.2016 07:35

Зивело братсво и једнство!!!?

Name

за убица

05.10.2016 08:32

Мора да си кратковид и да невидис довољно или си вид изгубио у градјанском рату у бивсој СФРЈ,којој си се заклео (био)да цес цувати њене границе а на крају постао си издајица сопствене дрзаве коју је убијао цијели свијет.Зато поклопи се по усима и ћути јер док вам није притекла у помоц кољацка-исламска браца,браца Хрвати,цијели НАТО,васа имиграција и остали бјелосвјетски хостаплери,неби могли ни пера одбити Р.Српској,без обзира сто су нама наса браца увели блокаду на Дрини (под притиском свјетских сила). Сто баљезгас за Русе,по теби и таквима као сто си ти- испада да Руси саљу дронове и гледају тј.тразе гдје су дјеца и болнице,старацки домови и болесни...и онда оплети по њима.Хајд богати ћути.Неподрзавам насиље или рат,било гдје у свијету и велики сам противник ратова јер обицан свијет испаста због нецијих глупих идеала.

Name

СНОУДЕН

05.10.2016 10:32

Овај Зеин би требао да зна да свака држава или чланица УН, има .право на свој лични правни, став и одлуку, и да због тога неможе бити кажњена или дискриминисана, јел би се у том смислу радило о кршењу људских права, и сама улога УН, као организације и тијела неби имала више смисла , а и овако је упитно , након бомбардовања суверене државе Југославије и Србије, гдје , живи већинско српско становништво, што јасно говори о улози НАТОА и Ун....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

05.10.2016 17:30

Да се хоце заратити па да и ове политицке аналитицаре пометемо. Ни хладни ратови нису рјесење.

ОДГОВОРИТЕ