Rusiji uskraćuju pravo veta u SB UN?

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pozvao je da se Rusiji kao članici Saveta bezbednosti uskrati pravo veta zbog situacije u Alepu.

Svijet 04.10.2016 | 22:30
Rusiji uskraćuju pravo veta u SB UN?
Husein je uveren da je "došlo vreme za odlučna delovanja i da će Savet bezbednosti UN zabraniti svojim članovima da koriste pravo veta, jer postoje, kako on kaže, "ozbiljna strahovanja da su izvršeni ratni zločini, zločini protiv čovečnosti ili genocid".

- Zapaljivo oružje koje koristi sirijska vojska kao i Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije predstavljaju kršenje međunarodnog prava - navodi on.

Moskva je odbacivala optužbe o upotrebi takvog oružja, a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da se operacija u Siriji izvodi uz strogo poštovanje međunarodnog prava.

Ruski političari i stručnjaci navode da "zapaljivog oružja" u naoružanju ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga nema.

Analitičari, s druge strane, nisu odbacili mogućnost da takvo oružje poseduju SAD i da ga koriste u Siriji.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije više je puta naglašavalo da se sva bombardovanja izvode nakon višestruke provere podataka i koordinata da bi se odbacio rizik od stradanja civila, a isto je potvrđivala i sirijska strana.

Inicijativu o uskraćivanju prava veta je ranije iznela Francuska.

Predsednik Fransoa Oland predložio je odustajanje od veta kada se radi o masovnim žrtvama među civilima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin tada je naveo da se pravo veta u Savetu bezbednosti UN uvek primenjivalo i da se prilikom osnivanja organizacije nije pretpostavljalo da će Savet bezbednosti odlučivati jednoglasno.

- Suština organizacije i jeste u potrazi za kompromisom, a njena snaga u različitim mišljenjima i tačkama gledišta - rekao je Putin.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ubica

05.10.2016 06:06

Pale bolnice i ubijaju djecu poznata Ruska jacina i postovanja obicaja rata braca sa Srbima ubi sa daljine a i kad imas moc a kad zagusti bjezite noge usra vas guzica to se vidilo kad se bjezalo i Banja Luka bila prazna i da nebi stop od Amerike hrabrst na vidjelu

ODGOVORITE
Name

he he he

05.10.2016 07:35

Zivelo bratsvo i jednstvo!!!?

Name

za ubica

05.10.2016 08:32

Mora da si kratkovid i da nevidis dovoljno ili si vid izgubio u gradjanskom ratu u bivsoj SFRJ,kojoj si se zakleo (bio)da ces cuvati njene granice a na kraju postao si izdajica sopstvene drzave koju je ubijao cijeli svijet.Zato poklopi se po usima i ćuti jer dok vam nije pritekla u pomoc koljacka-islamska braca,braca Hrvati,cijeli NATO,vasa imigracija i ostali bjelosvjetski hostapleri,nebi mogli ni pera odbiti R.Srpskoj,bez obzira sto su nama nasa braca uveli blokadu na Drini (pod pritiskom svjetskih sila). Sto baljezgas za Ruse,po tebi i takvima kao sto si ti- ispada da Rusi salju dronove i gledaju tj.traze gdje su djeca i bolnice,staracki domovi i bolesni...i onda opleti po njima.Hajd bogati ćuti.Nepodrzavam nasilje ili rat,bilo gdje u svijetu i veliki sam protivnik ratova jer obican svijet ispasta zbog necijih glupih ideala.

Name

SNOUDEN

05.10.2016 10:32

Ovaj Zein bi trebao da zna da svaka država ili članica UN, ima .pravo na svoj lični pravni, stav i odluku, i da zbog toga nemože biti kažnjena ili diskriminisana, jel bi se u tom smislu radilo o kršenju ljudskih prava, i sama uloga UN, kao organizacije i tijela nebi imala više smisla , a i ovako je upitno , nakon bombardovanja suverene države Jugoslavije i Srbije, gdje , živi većinsko srpsko stanovništvo, što jasno govori o ulozi NATOA i Un....

ODGOVORITE
Name

Brle

05.10.2016 17:30

Da se hoce zaratiti pa da i ove politicke analiticare pometemo. Ni hladni ratovi nisu rjesenje.

ODGOVORITE