Продавали лажне пасоше за 10.000 евра

Ухапшени у акцији кодног назива "Папирус" након криминалистичке обраде предати су Кантоналном тужилаштву у Сарајеву, кажу у Агенцији за истраге и заштиту БиХ (Сипа).

Босна и Херцеговина 04.10.2016 | 13:00
Продавали лажне пасоше за 10.000 евра
Припадници Сипе јуче су ухапсили 10 особа на подручју Сарајева и Зворника због основане сумње да је ова група прибавила лажна документа БиХ за 36 лица из криминалног миљеа.

Ухапшени су осумњичени за кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима кривотворење исправе и овјеравање неистинитог садржаја, саопштено је из Сипе.

Истрага под надзором Кантоналног тужилаштва у Сарајеву трајала је дуже вријеме, а спроведена је у сарадњи са МУП-ом Републике Српске, Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Министарством унутрашњих послова Србије и Граничном полицијом БиХ.

Акција под кодним називом "Папирус" спроведена је у сарадњи са МУП-овима Кантона Сарајево, Тузланског кантона, Херцеговачко-неретванског кантона и Средњобосанског кантона.

У сарадњи са овим органима Сипа је прикупила доказе из којих произилази основана сумња да су чланови организоване групе починили кривична дјела за која су осумњичени.

Сипа је овом акцијом разбила ланац који се бавио крађом идентитета грађана БиХ, које су продавали криминалцима из региона, чиме су им омогућавали добијање оригиналних пасоша БиХ.

Срна незванично сазнаје да су лажни пасоши коштали око 10.000 евра, те да су украдени идентитет имали криминалци са подручја Србије, Црне Горе, Бугарске и једно лице које је 17. јула ухапшено у Перуу због кријумчарења дроге из Јужне Америке у Европу.

У Зворнику су, према извору Срне, ухапшени Б.Ђ. и С.М, а међу ухапшенима има радника матичних канцеларија и Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Раде

04.10.2016 11:37

Неко да дадне 10000 марака за пасос непостојеце дрзаве? За пасос творевине из које хоце да бјези 90% становника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.10.2016 20:11

Еура друзе, еура. Пумпају као и све само да се њихов криминал који се мјери милијардама не види .