Богатић: Завршени "Дани Јанка Весилоновића"

Културна манифестација „Дани Јанка Веселиновића“ коју организују Удружење књижевника Србије, општина Богатић и Културни центар из овог мјеста јуче је завршена у мачванском селу Глоговац, у коме је неко вријеме живио и сахрањен велики српски писац Јанко Веселиновић.

Република Српска 04.10.2016 | 12:45
Богатић: Завршени "Дани Јанка Весилоновића"
„Дани Јанка Веселиновића“ почели су у суботу првог октобра саборовањем мачванских писаца, а настављени су јуче у Глоговцу светом литургијом у храму Светог Петра и Павла, у коме је некада био свештеник пишчев отац прото Милош, а потом и парастосом кога су на гробу Јанка Веселиновића и његових сродника служили мачвански свештеници.

Овом чину присуствовао је већи број култруних и јавних личности Мачве и Србије.

Испред обновљеног православног храма у Глоговцу приређен је културно-умјетнички програм чији су садржаји афирмисали књижевно стваралаштво Јанка Веселиновића, кога су извели чланови КУИД-а „Ђидо“ из Богатића, те глумци, писци, музичари и други ствараоци из овога мјеста и Мачве..

Предсједник жирија Удруижења књижевника Србије Радован Калабић саопштио је да је награду „Јанко Веселиновић“ за историјски роман, обњављен у 2015. години, добио српски писац Никола Моравчевић из Чикага, родом из Мачванског Прњавора за роман „Гроф Сава Владисавић“.

Награда ће бити уручена у Београду када лауерат дође из Чикага. Никола Моравчевић (1935) иде у ред најпознатијих српских писаца историјских романа а у свом најновијем дјелу пише о Херцеговцу Сави Владисавићу, утицајном дипломати на двору руског цара Петра Великог и царице Катарине, човјеку који је разграничио Русију и Кину. Роман освјетљава једну од најузбудљивих епоха у историји Русије. 

И овогошња манифестација „Дани Јанка Веселиновића“ потврдила је да Мачва и Србија не заборављају свог великог писца, аутора чак тридесет књига, међу којима су најпознатији роман „Хајдук Станко“, позоришни комад „Ђидо“, „Слике из сеоског живота“, Сељанчица“ и други.

„Хајдук Станко“ је најпревођенији српски роман, па је због тога и одлучено да се награда која носи његово име додијељује за савремени историјски роман.






БН телевизија (Тихомир Несторовић)

Коментари / 0

Оставите коментар