Bogatić: Završeni "Dani Janka Vesilonovića"

Kulturna manifestacija „Dani Janka Veselinovića“ koju organizuju Udruženje književnika Srbije, opština Bogatić i Kulturni centar iz ovog mjesta juče je završena u mačvanskom selu Glogovac, u kome je neko vrijeme živio i sahranjen veliki srpski pisac Janko Veselinović.

Republika Srpska 04.10.2016 | 12:45
Bogatić: Završeni "Dani Janka Vesilonovića"
„Dani Janka Veselinovića“ počeli su u subotu prvog oktobra saborovanjem mačvanskih pisaca, a nastavljeni su juče u Glogovcu svetom liturgijom u hramu Svetog Petra i Pavla, u kome je nekada bio sveštenik piščev otac proto Miloš, a potom i parastosom koga su na grobu Janka Veselinovića i njegovih srodnika služili mačvanski sveštenici.

Ovom činu prisustvovao je veći broj kultrunih i javnih ličnosti Mačve i Srbije.

Ispred obnovljenog pravoslavnog hrama u Glogovcu priređen je kulturno-umjetnički program čiji su sadržaji afirmisali književno stvaralaštvo Janka Veselinovića, koga su izveli članovi KUID-a „Đido“ iz Bogatića, te glumci, pisci, muzičari i drugi stvaraoci iz ovoga mjesta i Mačve..

Predsjednik žirija Udruiženja književnika Srbije Radovan Kalabić saopštio je da je nagradu „Janko Veselinović“ za istorijski roman, obnjavljen u 2015. godini, dobio srpski pisac Nikola Moravčević iz Čikaga, rodom iz Mačvanskog Prnjavora za roman „Grof Sava Vladisavić“.

Nagrada će biti uručena u Beogradu kada lauerat dođe iz Čikaga. Nikola Moravčević (1935) ide u red najpoznatijih srpskih pisaca istorijskih romana a u svom najnovijem djelu piše o Hercegovcu Savi Vladisaviću, uticajnom diplomati na dvoru ruskog cara Petra Velikog i carice Katarine, čovjeku koji je razgraničio Rusiju i Kinu. Roman osvjetljava jednu od najuzbudljivih epoha u istoriji Rusije. 

I ovogošnja manifestacija „Dani Janka Veselinovića“ potvrdila je da Mačva i Srbija ne zaboravljaju svog velikog pisca, autora čak trideset knjiga, među kojima su najpoznatiji roman „Hajduk Stanko“, pozorišni komad „Đido“, „Slike iz seoskog života“, Seljančica“ i drugi.

„Hajduk Stanko“ je najprevođeniji srpski roman, pa je zbog toga i odlučeno da se nagrada koja nosi njegovo ime dodijeljuje za savremeni istorijski roman.






BN televizija (Tihomir Nestorović)

Komentari / 0

Ostavite komentar