Неће на предавање ни по цијену возачке

Возачи који због прикупљених казнених бодова буду позвани на предавање о посљедицама непоштивања саобраћајних прописа врло ријетко се на њих и одазивају, те због тога остају без возачких дозвола.

Република Српска 04.10.2016 | 08:14
Неће на предавање ни по цијену возачке
На предавање због прикупљених најмање седам казнених бодова за протекле двије и по године упућено је готово 500 возача, од чега је само за првих осам мјесеци 2016. позив добило 140 власника четвороточкаша.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС кажу да се велики број возача, упркос позивима полиције, није одазвао предавању, због чега им је привремено одузета возачка дозвола.

Истакли су да је ријеч о предавању о посљедицама које произлазе из непоштивања или непознавања прописа о безбједности саобраћаја на путевима РС.

Према подацима МУП-а РС, од 140 позива за првих осам мјесеци ове године, предавање је одслушало свега 46 возача.

"Возачка дозвола је привремено одузета 51 возачу који се нису одазвали на предавање или нису приложили доказ о плаћеним трошковима за присуство предавању" објаснили су у МУП-у РС.

Додали су да је у истом периоду 18 лица имало више од седам казнених бодова прије стицања права на управљање возилима, односно они који немају возачку дозволу.

Само годину раније, из истог разлога, позив је отишао на 131 адресу, а предавање је одслушало свега 46 возача, док је осталима одузета дозвола.

"У истом периоду евидентирана су 22 возача која нису имала положен возачки испит, а направили су више од седам казнених бодова" истакли су у МУП-у РС.

Далеко највише возача на ова предавања упућено је 2014. године, када је правилник који регулише процес организације предавања или поновне провјере познавања прописа о безбједности саобраћаја ступио на снагу.

"Те године на ово предавање упућена су 184 возача, од чега је само њих 62 одслушало. Због тога су без возачке дозволе остала 122 возача" казали су у МУП-у.

У Удружењу за унапређење безбједности саобраћаја РС истичу да би за возаче који одбијају ово предавање требале ригорозније казне.

"Много је данас возача који возе под дејством алкохола, мада не мањка ни оних који прекорачују брзину. Нажалост, ти подаци не показују стварно стање, зато што је вјероватноћа да ће пијани возач бити заустављен један напрема девет. Тако да су стварни резултати много лошији" рекао је предсједник Удружења Миленко Јаћимовић.

Алкохол

Возачи код којих се утврди да имају од 0,3 до једног промила алкохола у крви морају да плате казну од 50 КМ и добијају један казнени бод. За присуство од једног до два промила алкохола предвиђена је казна од 100 КМ, два казнена бода и мјесец забране управљања моторним возилом. За присуство више од два промила казна је 400 КМ, два казнена бода и заштитна мјера забране управљања возилом од два мјесеца.

Када је ријеч о брзини, распон казне за прекорачење брзине ван насељеног мјеста је од 30 до 100 КМ, а у насељеном мјесту од 40 до 400 КМ.

Бодови

Казнени бодови за саобраћајне прекршаје застаријевају послије годину, односно бришу се из базе. Тај период се рачуна од тренутка када возачима за учињене прекршаје буде уручен налог.

2016. ГОДИНЕ

* 140 позива упућено

* 46 одслушало

* 51 остао без возачке дозволе

2015. ГОДИНЕ

* 131 позив упућен

* 46 одслушало

* 66 остало без возачке дозволе

2014. ГОДИНЕ

* 184 позива упућено

* 62 одслушало

* 122 остало без возачке дозволе

Извор: Глас Српске

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Винка

04.10.2016 07:01

Како је могуће да неко има казнене бодове прије него што стекне возачку дозволу, кад се бодови уписују искључиво возачу или возачу-инструктору?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како?

04.10.2016 09:15

Питај полицију. Можда зато јер татини синови возе са 15-16 година? Можда зато јер полиције нема, осим приватних рудоњиних портира?

Name

Истина

04.10.2016 15:07

Знамо како мој сједи у фотељи и поред латице цува казнене листице,а сиротиња или је у платио у деп или му прикаце уз нови докомент.

Name

Земо

04.10.2016 13:09

Лицима која се не одазову или не одслусају предавање,треба трајно одузети право уцесника у саобрацају за све категорије и прописати новцану казну у висини просјецне годисње зараде . Не постоји бољи нацин да се напокон освијестимо и поцнемо да постујемо прописе и законе... Само по дзепу и слободи!!! Зивио комунизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадан

05.10.2016 23:00

Због цега?? Нема веце ГЛУПОСТИ од тих предавања. На насим балканским цестама се гине висе него икад. полагање возацког је прескупо. ја сам платио давно само 350 КМ и то уопсте није било теско скупити, а полозио сам из прве, мада је прије поновни излазак био 10 КМ тестови и 15 КМ возња, а сад гуле гуликозе

Name

Куда сад

04.10.2016 14:30

Имам питање. Прошао кроз зелено титрајуце свјетло (мозда је у тренутку пролаза било жуто),а при томе на цести (пошто је било јутро и викенд) није било пјешака уопште, возила испред мене, возила из супротног смјера, дакле сам у том тренутку, а за мном кренуло возило јавне полиције (не саобраћајне) које није било поред цесте нити видљиво. Нису ме принудно зауставили, него кад сам сам стао. Један од двојице полицајаца ( мало и надмено), прилази и каже да сам прошао кроз црвено. Ја кажем нисам, сувозаци казу ниси (ал њихова не би пила воде). Како сада он или ја да доказемо да смо управу? Он нема снимак нити моју брзину (иако није била велика). Мозда да ја , ако мозе по закону, уградим камеру у возило? Но, послије краце расправе, тјеран сам да се још потписујем на нека мјеста на папиру, нисам хтио, јер сам (иако знам да нисам просао кроз црвено), као и сви грађани без проблема са законом и правилима зивота у друственој заједници, исти потписао, али га на моје запрепастење нисам добио и полицајац ми је рекао да га нецу ни добити и удаљио се са мјеста. Остао сам затецен понасањем и културом опхођења младог полицајца према људима. Да не казем да су његово понасање према мени примјетили и малобројни пролазници у том тренутку. Сада немам ни тај казнени налог, немам никакав папир иако сам га уредно потписао, а теку ми дани уплате. Ја знам да нисам просао кроз црвено, нити бих икада просао, никада нисам направио неки велики прекрсај (два - три пута прекорацио брзину 15 км/х.) Шта сада да радим? Да ли да идем у станицу полиције, распитам се гдје ми је папир И СТА ДАЉЕ ДА РАДИМ? Напомињем да ни полицајац не може доказати своју тврдњу, нема снимак, није био испред семафора па да види и друго. Ово је стварно срамота на такво понашање. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

04.10.2016 18:52

Вратите народу новац за продане возацке и нека иду постено полагати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

22.05.2017 18:33

Нисам се одазвао предавању у року 30 дана, нисам имао 600км да уплатим. Након истека рока стигло ми је рјесење да ми је привремено одузета возацка док не доставим потврду о одслусаним предавањима....Сад ме занима кад ја могу да поднесем пријаву, уплатим и одслусам предавања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинцек

08.06.2019 15:31

Гдје си полагао тестове

Name

Аца

17.12.2019 17:40

Ста би на крају, јеси морао слусати/платити?