Neće na predavanje ni po cijenu vozačke

Vozači koji zbog prikupljenih kaznenih bodova budu pozvani na predavanje o posljedicama nepoštivanja saobraćajnih propisa vrlo rijetko se na njih i odazivaju, te zbog toga ostaju bez vozačkih dozvola.

Republika Srpska 04.10.2016 | 08:14
Neće na predavanje ni po cijenu vozačke
Na predavanje zbog prikupljenih najmanje sedam kaznenih bodova za protekle dvije i po godine upućeno je gotovo 500 vozača, od čega je samo za prvih osam mjeseci 2016. poziv dobilo 140 vlasnika četvorotočkaša.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS kažu da se veliki broj vozača, uprkos pozivima policije, nije odazvao predavanju, zbog čega im je privremeno oduzeta vozačka dozvola.

Istakli su da je riječ o predavanju o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja ili nepoznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS.

Prema podacima MUP-a RS, od 140 poziva za prvih osam mjeseci ove godine, predavanje je odslušalo svega 46 vozača.

"Vozačka dozvola je privremeno oduzeta 51 vozaču koji se nisu odazvali na predavanje ili nisu priložili dokaz o plaćenim troškovima za prisustvo predavanju" objasnili su u MUP-u RS.

Dodali su da je u istom periodu 18 lica imalo više od sedam kaznenih bodova prije sticanja prava na upravljanje vozilima, odnosno oni koji nemaju vozačku dozvolu.

Samo godinu ranije, iz istog razloga, poziv je otišao na 131 adresu, a predavanje je odslušalo svega 46 vozača, dok je ostalima oduzeta dozvola.

"U istom periodu evidentirana su 22 vozača koja nisu imala položen vozački ispit, a napravili su više od sedam kaznenih bodova" istakli su u MUP-u RS.

Daleko najviše vozača na ova predavanja upućeno je 2014. godine, kada je pravilnik koji reguliše proces organizacije predavanja ili ponovne provjere poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja stupio na snagu.

"Te godine na ovo predavanje upućena su 184 vozača, od čega je samo njih 62 odslušalo. Zbog toga su bez vozačke dozvole ostala 122 vozača" kazali su u MUP-u.

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS ističu da bi za vozače koji odbijaju ovo predavanje trebale rigoroznije kazne.

"Mnogo je danas vozača koji voze pod dejstvom alkohola, mada ne manjka ni onih koji prekoračuju brzinu. Nažalost, ti podaci ne pokazuju stvarno stanje, zato što je vjerovatnoća da će pijani vozač biti zaustavljen jedan naprema devet. Tako da su stvarni rezultati mnogo lošiji" rekao je predsjednik Udruženja Milenko Jaćimović.

Alkohol

Vozači kod kojih se utvrdi da imaju od 0,3 do jednog promila alkohola u krvi moraju da plate kaznu od 50 KM i dobijaju jedan kazneni bod. Za prisustvo od jednog do dva promila alkohola predviđena je kazna od 100 KM, dva kaznena boda i mjesec zabrane upravljanja motornim vozilom. Za prisustvo više od dva promila kazna je 400 KM, dva kaznena boda i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom od dva mjeseca.

Kada je riječ o brzini, raspon kazne za prekoračenje brzine van naseljenog mjesta je od 30 do 100 KM, a u naseljenom mjestu od 40 do 400 KM.

Bodovi

Kazneni bodovi za saobraćajne prekršaje zastarijevaju poslije godinu, odnosno brišu se iz baze. Taj period se računa od trenutka kada vozačima za učinjene prekršaje bude uručen nalog.

2016. GODINE

* 140 poziva upućeno

* 46 odslušalo

* 51 ostao bez vozačke dozvole

2015. GODINE

* 131 poziv upućen

* 46 odslušalo

* 66 ostalo bez vozačke dozvole

2014. GODINE

* 184 poziva upućeno

* 62 odslušalo

* 122 ostalo bez vozačke dozvole

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Vinka

04.10.2016 09:01

Kako je moguće da neko ima kaznene bodove prije nego što stekne vozačku dozvolu, kad se bodovi upisuju isključivo vozaču ili vozaču-instruktoru?

ODGOVORITE
Name

Kako?

04.10.2016 11:15

Pitaj policiju. Možda zato jer tatini sinovi voze sa 15-16 godina? Možda zato jer policije nema, osim privatnih rudonjinih portira?

Name

Istina

04.10.2016 17:07

Znamo kako moj sjedi u fotelji i pored latice cuva kaznene listice,a sirotinja ili je u platio u dep ili mu prikace uz novi dokoment.

Name

Zemo

04.10.2016 15:09

Licima koja se ne odazovu ili ne odslusaju predavanje,treba trajno oduzeti pravo ucesnika u saobracaju za sve kategorije i propisati novcanu kaznu u visini prosjecne godisnje zarade . Ne postoji bolji nacin da se napokon osvijestimo i pocnemo da postujemo propise i zakone... Samo po dzepu i slobodi!!! Zivio komunizam

ODGOVORITE
Name

Dadan

06.10.2016 01:00

Zbog cega?? Nema vece GLUPOSTI od tih predavanja. Na nasim balkanskim cestama se gine vise nego ikad. polaganje vozackog je preskupo. ja sam platio davno samo 350 KM i to uopste nije bilo tesko skupiti, a polozio sam iz prve, mada je prije ponovni izlazak bio 10 KM testovi i 15 KM voznja, a sad gule gulikoze

Name

Kuda sad

04.10.2016 16:30

Imam pitanje. Prošao kroz zeleno titrajuce svjetlo (mozda je u trenutku prolaza bilo žuto),a pri tome na cesti (pošto je bilo jutro i vikend) nije bilo pješaka uopšte, vozila ispred mene, vozila iz suprotnog smjera, dakle sam u tom trenutku, a za mnom krenulo vozilo javne policije (ne saobraćajne) koje nije bilo pored ceste niti vidljivo. Nisu me prinudno zaustavili, nego kad sam sam stao. Jedan od dvojice policajaca ( malo i nadmeno), prilazi i kaže da sam prošao kroz crveno. Ja kažem nisam, suvozaci kazu nisi (al njihova ne bi pila vode). Kako sada on ili ja da dokazemo da smo upravu? On nema snimak niti moju brzinu (iako nije bila velika). Mozda da ja , ako moze po zakonu, ugradim kameru u vozilo? No, poslije krace rasprave, tjeran sam da se još potpisujem na neka mjesta na papiru, nisam htio, jer sam (iako znam da nisam prosao kroz crveno), kao i svi građani bez problema sa zakonom i pravilima zivota u drustvenoj zajednici, isti potpisao, ali ga na moje zaprepastenje nisam dobio i policajac mi je rekao da ga necu ni dobiti i udaljio se sa mjesta. Ostao sam zatecen ponasanjem i kulturom ophođenja mladog policajca prema ljudima. Da ne kazem da su njegovo ponasanje prema meni primjetili i malobrojni prolaznici u tom trenutku. Sada nemam ni taj kazneni nalog, nemam nikakav papir iako sam ga uredno potpisao, a teku mi dani uplate. Ja znam da nisam prosao kroz crveno, niti bih ikada prosao, nikada nisam napravio neki veliki prekrsaj (dva - tri puta prekoracio brzinu 15 km/h.) Šta sada da radim? Da li da idem u stanicu policije, raspitam se gdje mi je papir I STA DALJE DA RADIM? Napominjem da ni policajac ne može dokazati svoju tvrdnju, nema snimak, nije bio ispred semafora pa da vidi i drugo. Ovo je stvarno sramota na takvo ponašanje. Hvala.

ODGOVORITE
Name

galeb

04.10.2016 20:52

Vratite narodu novac za prodane vozacke i neka idu posteno polagati

ODGOVORITE
Name

Milos

22.05.2017 20:33

Nisam se odazvao predavanju u roku 30 dana, nisam imao 600km da uplatim. Nakon isteka roka stiglo mi je rjesenje da mi je privremeno oduzeta vozacka dok ne dostavim potvrdu o odslusanim predavanjima....Sad me zanima kad ja mogu da podnesem prijavu, uplatim i odslusam predavanja?

ODGOVORITE
Name

Pincek

08.06.2019 17:31

Gdje si polagao testove

Name

Aca

17.12.2019 18:40

Sta bi na kraju, jesi morao slusati/platiti?