За општепољски женски штрајк и трг био мали

Више десетина хиљада Пољакиња у Варшави и највећим градовима широм Пољске изашло је у понедјељак на улице у општепољском женском штрајку.

Свијет 04.10.2016 | 07:46
За општепољски женски штрајк и трг био мали
Оне су протестовале против планова конзервативних пољских власти и Пољске римокатоличке цркве да им потпуно забрани абортус, чак и кад им трудноћа угрожава здравље и живот.

Црни понедељак, како су га Пољакиње назвале, инспирисан штрајком на Исланду када жене једног дана 1975. године нису дошле на посао, а своје домаће послове и бригу о деци препустиле супрузима, жене су данас почеле протестним шетњама и другим догађајима, а по подне су упркос јакој киши окупирале централне тргове пољских градова.

У Варшави је трг испред Краљевског замка преплавила маса кишобрана над главама по проценама градских власти око 30.000 Пољакиња, али и солидарних мушкараца, одевених у црно, како кажу у знак жалости, због тога што конзервативна владајућа странка Право и правда заједно са католичком грађанском инцијативом Стоп абортусу покушава да им сахрани право да оне саме одлуче да ли ће жртвовати свој живот за тек зачету бебу.


На тргу који је био мали да прими све демонстранте појавила се и шачица активиста иницијативе Стоп абортусу коју је изгубљену у црнилу масе Пољакиња за сваки случај окружио полицијски кордон да их заштити иако Црни понедељак Пољакиња протиче без инцидената.

Да по угледу на Исланђанке далеке 1975. године ступе у једнодневни штрајк Пољакиње је позвала славна глумица Кристина Јанда када су посланици Сејма пољског парламента 23. септембра пустили у даља читања са реалном шансом да буде усвојен предлог закона по коме би абортус убудуће био забрањен.

Предлог инцијативе Стоп абортусу који је као сувише оштар оценила и сама Пољска католичка црква, јер предвиђа и затвор до пет година, забрањује абортус и у она три изузетка када је једино по важећим законима у Пољској од 1993. године дозвољен - када је угрожено здравље или живот труднице, плод неповратно оштећен или је трудноћа плод кривичног дела, силовања и инцеста.



Са Пољакињама се солидаришу многи мушкарци широм земље, између осталог и градоначелници више великих градова који су апеловали на Пољаке а наложили својим чиновницима да данас преузму обавезе својих колегиница, а кувари неких ресторана у Варшави изнели су на улице за штрајкачице бесплатне сендвиче.

Маса Пољакиња почела је Црни понедељак одлазећи да да крв, као дар животу да покажу бискупима Пољске католичке цркве, који су их данас на посебним мисама савести назвали проповедницама јеванђеља смрти, да се и оне боре за живот, јер мртве ни оне не могу даље да рађају.

Пред главне поподневне демонстрације Пољакиње су изражавале данас свој бес што би их предлог закона рестриктивнији него у Ирану, ако прође, вратио у средњи век - украшавањем споменика у Кракову црним тракама, у Новој Хути окачиле су на улице црно рубље, у Олштину су пустиле у небо црне балоне са насликаним вешалицама, главним инструментом за абортусе у прошлим столећима.



Иницијатива против забране абортуса Спасавајмо жене, чији предлог закона о легализацији абортуса је Сејм одбио истог дана када је дао шансу потпуној забрани, прикупљала је и током Црног понедељка потписе под петицију да се о абортусу организује национални референдум.

Пољакиње су одлучиле такође да прикупе и милион потписа у најмање седам чланица Европске уније како би Европска комисија и Европски парламент покренули поступак да се вештачки прекиди трудноће регулишу заједничком европском легислативом у свим чланицама.

"Треба да имамо иста права као остале Европљанке. А оне које их немају, као жене у Ирској и на Малти, треба да их добију. Пољакиње ће се за то побринути", казала је једна од оснивачица покрета Спасавајмо жене, политичарка опозиционе левице Барбара Новацка.









Извор: Бета
Фото: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар