Za opštepoljski ženski štrajk i trg bio mali

Više desetina hiljada Poljakinja u Varšavi i najvećim gradovima širom Poljske izašlo je u ponedjeljak na ulice u opštepoljskom ženskom štrajku.

Svijet 04.10.2016 | 07:46
Za opštepoljski ženski štrajk i trg bio mali
One su protestovale protiv planova konzervativnih poljskih vlasti i Poljske rimokatoličke crkve da im potpuno zabrani abortus, čak i kad im trudnoća ugrožava zdravlje i život.

Crni ponedeljak, kako su ga Poljakinje nazvale, inspirisan štrajkom na Islandu kada žene jednog dana 1975. godine nisu došle na posao, a svoje domaće poslove i brigu o deci prepustile supruzima, žene su danas počele protestnim šetnjama i drugim događajima, a po podne su uprkos jakoj kiši okupirale centralne trgove poljskih gradova.

U Varšavi je trg ispred Kraljevskog zamka preplavila masa kišobrana nad glavama po procenama gradskih vlasti oko 30.000 Poljakinja, ali i solidarnih muškaraca, odevenih u crno, kako kažu u znak žalosti, zbog toga što konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda zajedno sa katoličkom građanskom incijativom Stop abortusu pokušava da im sahrani pravo da one same odluče da li će žrtvovati svoj život za tek začetu bebu.


Na trgu koji je bio mali da primi sve demonstrante pojavila se i šačica aktivista inicijative Stop abortusu koju je izgubljenu u crnilu mase Poljakinja za svaki slučaj okružio policijski kordon da ih zaštiti iako Crni ponedeljak Poljakinja protiče bez incidenata.

Da po ugledu na Islanđanke daleke 1975. godine stupe u jednodnevni štrajk Poljakinje je pozvala slavna glumica Kristina Janda kada su poslanici Sejma poljskog parlamenta 23. septembra pustili u dalja čitanja sa realnom šansom da bude usvojen predlog zakona po kome bi abortus ubuduće bio zabranjen.

Predlog incijative Stop abortusu koji je kao suviše oštar ocenila i sama Poljska katolička crkva, jer predviđa i zatvor do pet godina, zabranjuje abortus i u ona tri izuzetka kada je jedino po važećim zakonima u Poljskoj od 1993. godine dozvoljen - kada je ugroženo zdravlje ili život trudnice, plod nepovratno oštećen ili je trudnoća plod krivičnog dela, silovanja i incesta.Sa Poljakinjama se solidarišu mnogi muškarci širom zemlje, između ostalog i gradonačelnici više velikih gradova koji su apelovali na Poljake a naložili svojim činovnicima da danas preuzmu obaveze svojih koleginica, a kuvari nekih restorana u Varšavi izneli su na ulice za štrajkačice besplatne sendviče.

Masa Poljakinja počela je Crni ponedeljak odlazeći da da krv, kao dar životu da pokažu biskupima Poljske katoličke crkve, koji su ih danas na posebnim misama savesti nazvali propovednicama jevanđelja smrti, da se i one bore za život, jer mrtve ni one ne mogu dalje da rađaju.

Pred glavne popodnevne demonstracije Poljakinje su izražavale danas svoj bes što bi ih predlog zakona restriktivniji nego u Iranu, ako prođe, vratio u srednji vek - ukrašavanjem spomenika u Krakovu crnim trakama, u Novoj Huti okačile su na ulice crno rublje, u Olštinu su pustile u nebo crne balone sa naslikanim vešalicama, glavnim instrumentom za abortuse u prošlim stolećima.Inicijativa protiv zabrane abortusa Spasavajmo žene, čiji predlog zakona o legalizaciji abortusa je Sejm odbio istog dana kada je dao šansu potpunoj zabrani, prikupljala je i tokom Crnog ponedeljka potpise pod peticiju da se o abortusu organizuje nacionalni referendum.

Poljakinje su odlučile takođe da prikupe i milion potpisa u najmanje sedam članica Evropske unije kako bi Evropska komisija i Evropski parlament pokrenuli postupak da se veštački prekidi trudnoće regulišu zajedničkom evropskom legislativom u svim članicama.

"Treba da imamo ista prava kao ostale Evropljanke. A one koje ih nemaju, kao žene u Irskoj i na Malti, treba da ih dobiju. Poljakinje će se za to pobrinuti", kazala je jedna od osnivačica pokreta Spasavajmo žene, političarka opozicione levice Barbara Novacka.

Izvor: Beta
Foto: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar