Православна капела претворена у тоалет

Недавно обновљена и очишћена гробљанска капела у Приштини претворена је у јавни тоалет и сметлиште, а више православних гробова зарасло је у коров.

Србија 03.10.2016 | 21:34
Православна капела претворена у тоалет
То је саопштила Епархија рашко-призренска.

Такво стање постоји и поред тога што се о гробљу наводно брине општинска комунална служба и што гробље обезбеђује плаћени чувар, наводе из Епархије рашко-преизренске.

"Пиликом обиласка православног гробља у Приштини, јереј Саша Митровић наишао је на тужну и мучну слику. Недавно обновљена и очишћена гробљанска капела, претворена је у јавни тоалет и сметљиште, а више гробова зарасло је у коров", стоји у саопштењу.

Ове слике показују сличну ситуацију као у храму Христа Спаса у центру града, где је Епархија Рашко-призренска недавно одлучила да очисти свој храм, на што је реаговала општина приштина и послала инспекцију која је (без икаквог налога) забранила даље чишћење храма.

"Будући да се ускоро приближавају Митровданске задушнице и да ће бројни верници из Приштине од који већина није у могућности да слободно живи у свом родном граду и врати се у њега, посетити своје гробове Епархија ће морати да организује чишћење и гробљанске капеле и гробља", наводи се у саопштењу.

Епархија поставља и питање да ли ће градоначелник Приштине поново бити ревносан да пошаље поново инспекцију и спречи чишћење храма као што је до сада био ревносан у непредузимању било каквих мера да се хришћански православни објекти у граду користе као јавни тоалет.

Епископ Теодосије је изјавио да је мучно и тешко разумљиво да се у главном граду Косова и Метохије у 21. веку хришћански објекти користе као јавни тоалети.

"То је застрашујући одраз некултуре и одсуства елементарних цивилизацијских норми. Градоначелник Приштине Шпенд Ахмети недавно је у интервјуу КИМ радију изјавио да општина није задужена да проверава да ли се верски објекти скрнаве и оштећују, па зато ништа није предузето приликом скрнављења и подметањањ пожара у храму Христа Спаса. Међутим, како је Ахмети изјавио општина има одговорност да спречи било какве радове у тим објектима (укључујући чишћење и кречење). Овакве злоупотребе верских слобода представљају срамоту за косовско друштво",- изјавио је Теодосије нагласивши да Цркву нико не може да спречи да чува достојанство својих објеката од оних који их упорно скрнаве.






Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

????

03.10.2016 20:12

Ако је ово недавно "обновљено", ја сам Марсовац. Ову капелу нико није дохватио минимум 20 година, или су је "обнављаљи" папиром. Исто важи и за гробље, са "коровом" (стаблима) старијим од мене. Срамота за породице које запуштају гробове својих предака, а црква и њена шупља прича је БЕЗ КОМЕНТАРА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

03.10.2016 21:34

Свака цаст на коментару. Овдје мистрија није присла педесет година.

Name

Ре. Библ

04.10.2016 07:46

Важно је да су ду*ета опрема, фласе говоре све

Name

У УНЕСЦО

03.10.2016 20:26

Е С ОВОМ ПРЕПОРУКОМ НЕКА ИХ ПРИМЕ ЊИХОВИ ПРИЈАТЕЉИ У УНЕСЦО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

04.10.2016 03:51

треба опрати милионске износе власти и цркве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бкн

04.10.2016 04:52

Назалост и њихових 10 000 бунара су били затровани из директне мрзње...Па.....?

ОДГОВОРИТЕ